Финансисти един след друг понижават кредитния рейтинг на Intel

Лошите финансови резултати на Intel понижиха кредитния рейтинг на компанията
(снимка: Intel)

Само седмица след като Intel публикува катастрофалния си тримесечен отчет, Moody’s понижи кредитният рейтинг на компанията с една степен до BAA1, а на S&P отне малко повече време, за да предприеме подобни действия срещу кредитополучателя – платежоспособността на Intel сега се счита само за задоволителна.

Понижаването на кредитния рейтинг на Intel от S&P от A- с една степен до BBB+ е следствие от преоценка както на резултатите от предходната половина на годината, така и на перспективите за следващите две или три години, отбелязва Seeking Alpha.

През първата половина на годината Intel се представи по-лошо от очакваното във всички ключови бизнес области, включително в сегментите на клиент, сървър и AI, телекомуникации и периферни изчисления, отчитат представителите на S&P. Корпоративните клиенти на Intel са фокусирани върху сегмента на изкуствения интелект, докато други подразделения на компанията получават по-малко средства от планираното.

Освен това S&P смята, че приходите на Intel няма да достигнат планираното ниво през следващите две или три години. Първо, клиентите ще пестят пари. Второ, конкурентната среда ще бъде напрегната във всички пазарни сегменти, в които Intel е представена.

Търсенето на продукти на Intel на пазарите за сървърни компоненти и изкуствен интелект също ще бъде по-ниско от очакваното през втората половина на годината, добавят от S&P. В сегмента на сървърните процесори Intel е изправен пред нарастваща конкуренция от AMD.

Коментар