Създадоха дрон с товароносимост рекордните 3,2 тона

Този дрон с товароносимост 3,2 т премина успешен, 40-минутен тестов полет
(снимка: Hunan Shanhe Huanyu Aviation Technology Co., Ltd)

Китайски инженери успешно завършиха тестовете на граждански безпилотен летателен апарат, способен да превозва до 3,2 тона товари. Уверени в перспективите за голямо търсене на подобни машини, инженерите разработват и тестват все по-големи дронове.

Безпилотният апарат SA750U е разработено от производител на дронове, базиран в южната провинция Хунан. Тази седмица компанията проведе тестов полет с продължителност 40 минути, съобщи Ройтерс, позоваване на китайската медия Hunan Daily. Дронът може да лети на височина до 7300 м и да измине до 2200 км.

Производителите на дронове в Китай, световен лидер в индустрията, все повече провеждат тестови полети, докато местните власти облекчават ограниченията върху използването на въздушното пространство и предлагат стимули за насърчаване на летателната икономика на ниска височина.

Изчислено е, че до 2030 г. този сегмент може да прерасне в индустрия с оборот от 2 трилиона юана (280 милиарда долара), което е четири пъти повече, в сравнение с приходите през 2023 г.

Преди два месеца държавната корпорация Aviation Industry Corp. of China тества дрон с полезен товар 700 кг, а в началото на август частен производител в провинция Съчуан тества БПЛА с товароподемност от 2 тона.

Товарните дронове обещават да намалят времето за доставка и транспортните разходи. Те могат също да излитат и кацат на места, където не съществува традиционна авиационна инфраструктура, като например покриви в гъсто населени градове.

Търговският транспорт на товари с помощта на дронове се развива бързо в Китай. През май т.г. SF Express организира доставка на пресни плодове с дронове от остров Хайнан до провинция Гуангдонг.

Коментар