Антиядрен бункер от Студената война отново е актуален

Антиядрени съоръжения от Студената война са актуални и в сегашното смутно време
(снимка: CC0 Public Domain)

Бивш подземен правителствен бункер, проектиран като защитено от ядрена атака убежище, се отдава под наем в ролята на център за данни. Съоръжението се намира в Сейнт Луис (щата Мисури, САЩ).

Бункерът се предоставя под наем съгласно договор от типа Triple Net (NNN), в който наемателят е изцяло отговорен за разходите на съоръжението, включително не само наемните плащания, но и всички оперативни и комунални разходи, данъци върху имуществото и застраховки, съобщи Datacenter Dynamics.

Бункерът от 351 кв.м има повдигнат под за самия център за данни и офис пространство. Налични са два резервни генератора, а захранването е от трифазна мрежа. В обявата за отдаване под наем се посочва, че съоръжението е изградено като държавен бункер в случай на извънредни ситуации в района.

Помещенията са подземни, изградени от стоманобетон. Обектът е защитен от ядрени удари, неблагоприятни природни условия и ЕМП импулси. Сградата разполага със системи за осигуряване на допълнителна надеждност.

С други думи, такава „отломка” от Студената война може да е актуална и днес. Обектът е построен през 1976 г., сега е в “добро състояние” и готов за настаняване на клиенти. Твърди се, че бункерът е идеален за създаване на център за съхранение и възстановяване на данни и защита срещу различни видове бедствия.

Не за първи път центрове за данни се създават в бивши военни и правителствени бункери. Дори престъпниците ги използват. Преди няколко години в Германия местните правоприлагащи органи поеха контрола върху голям възел на тъмната мрежа (даркнет), който също се намираше в бивше подземно убежище на НАТО. В резултат осем местни оператора получиха присъди затвор.

Коментар