Големите AI модели ще станат като стоките

В света ще се появят много различни LLM, които ще бъдат силно комерсиализирани
(снимка: CC0 Public Domain)

Масивни модели на изкуствен интелект, изградени от компании като OpenAI, в крайна сметка ще бъдат комерсиализирани подобно на стоките. Това ще се случи със следващата вълна от стойност в технологията, която ще дойде от приложенията, изградени върху AI моделите, коментира пред CNBC съоснователят и председател на Infosys Нандан Нилекани.

Големите езикови модели (LLM) са AI модели, обучени върху огромни обеми от данни. Те те са в основата на приложения като ChatGPT. Компании от ранга на OpenAI и Meta са сред най-големите играчи в това пространство.

Нандан Нилекани, съосновател на Infosys, прогнозира, че ще има много различни LLM по света. „Сега се появяват много компании, които изграждат специфични за Индия LLM решения… Тъй като AI в крайна сметка зависи от данните, върху които се обучава, във всяка част от света, която има уникални данни, ще е необходимо да се направи нещо за обучението на моделите върху тези данни”, каза Нилекани.

„В крайна сметка моделите ще станат по-комерсиализирани и стойността [на технологията] ще се прехвърли към приложния слой и целия стек”, смята той. Приложенията могат да бъдат изградени върху LLM и, според Нилекани, следващата вълна от стойност на AI ще произлезе от тези приложения и други свързани технологии.

Infosys е една от най-големите технологични компании в Индия, предлагаща аутсорсинг и консултантски услуги. Обсъждайки тенденциите в изкуствения интелект, Нилекани каза, че интегрирането на AI в бизнеса, известно още като корпоративен AI, „е по-дълъг цикъл от потребителския AI”.

„При потребителския AI можете да създадете чатбот и да започнете да работите. Корпоративният AI изисква фирмите да се преоткрият вътрешно. Така че това е по-дълго време, но определено е огромно нещо, което се случва в момента”, заключи Нилекани.

Коментар