Meta е изправена пред многомилиардна глоба в ЕС

Meta се сблъска с регулаторни пречки за своите услуги на европейския пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия се готви да наложи голяма глоба на Meta за нарушения на антитръстовите правила на пазара на малки обяви. Регулаторът твърди, че Facebook, дъщерно дружество на Meta, подкопава конкуренцията, като свързва своята безплатна услуга Marketplace със социалната мрежа.

Решението може да бъде взето най-скоро следващия месец, приключвайки едно от последните разследвания, водени от настоящия антитръстов шеф Маргрете Вестагер, отбелязва Файненшъл таймс.

Антитръстовото разследване, започнало през 2019 г., произтича от обвинения, че Facebook е злоупотребявал с господстващото си положение на пазара, потискайки конкурентите. Компанията предлага безплатни услуги за класифицирана реклама, като същевременно печели от данните, които събира на платформата, предимно от бизнес потребители.

През декември 2022 г. Европейската комисия представи предварителни констатации, че Meta нарушава конкуренцията на пазара на онлайн обяви и използва свободно получени бизнес данни за целева реклама.

Facebook Marketplace, стартиран през 2016 г., се превърна в популярна платформа за покупка и продажба на употребявани стоки, особено предмети за бита и мебели. През последните години обаче се появиха нови конкуренти в специализирани сегменти като модата.

Meta отрича обвиненията, като твърди, че Marketplace работи в силно конкурентна среда и не използва данни на конкуренти, за да се бори с тях. В изявлението си компанията каза:

„Твърденията на Европейската комисия нямат основание. Продължаваме да работим с регулаторите, за да демонстрираме, че нашите иновативни продукти са в най-добрия интерес на потребителите и конкуренцията”.

Ако бъде призната за виновна, Meta може да бъде глобена с до 10% от годишния си глобален приход, който е 135 милиарда долара през 2023 г. Регулаторите обаче обикновено налагат по-леки санкции.

Решението по случая може да се забави, тъй като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се подготвя за следващия 5-годишен цикъл на изпълнителния орган на ЕС. Фон дер Лайен наскоро назначи Тереза ​​Рибера за нов ръководител на надзора на конкуренцията в ЕС, която ще наследи Вестагер от началото на ноември.

По време на десетгодишното си управление Вестагер многократно предприемаше строги мерки срещу гиганти като Apple, Google и Microsoft. Други юрисдикции също се стремят да ограничат влиянието на технологичните гиганти.

Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) приключи разследване на Meta, след като компанията обеща да ограничи използването на данни, събрани от други бизнеси на своята платформа. Тези мерки отразяват глобалната тенденция към засилено регулиране на цифровите пазари и защита на конкуренцията в технологичния сектор.

Коментари по темата: „Meta е изправена пред многомилиардна глоба в ЕС”

добавете коментар...

  1. Atx

    О, да – отдавна не съм писал там и не се ядосвам, но много хора се озъбват срещу приятели на всяка тема, която стане вайръл (Ковид, Украйна, ЛГБТ и т.н.). Някой дърпа конеца и до ден-два вече хората се джафкат като кучета.

  2. NOTCONSPIRACY

    Прав си, но същото трябва да се случи и с Инстаграм, но тогава всички жени които се снимат там полу голи ще ревнат. В фейсбук като цяло остана старото поколение и така като гледам се пускат някакви новини и глупави шеги…за продаването на информацията от потребителя с предлог цел реклама аз лично не съм съгласен, но нас никой не ни пита. Бъди здрав и не се ядосвай на глупостите с фейсбук не си струва да си харчиш здравето!

  3. Атх

    Да забранят смотания ФБ най-накрая

Коментар