Фотоволтаичните мощности нарастват бързо по целия свят

Светът ще се сдобие с 29% повече фотоволтаичен капацитет през 2024 г. спрямо предходната година (снимка: CC0 Public Domain)

Очаква се тази година в света да бъдат добавени 593 GW фотовотаични мощности  – с близо една трета повече, отколкото през 2023 г. Само до края на юли вече са внедрени 292 GW нови соларни системи.

Новите фотовотлаични системи през настоящата година ще са с 29% повече спрямо миналогодишните инсталации, сочи нов доклад на енергийния мозъчен тръст Ember от Обединеното кралство.

Анализът, който базира оценките си на месечни данни за слънчевия капацитет от 15 държави и данни за китайския износ към останалите нации, сочи, че това ще надмине повечето прогнози на индустрията. Приблизително 292 GW слънчеви мощности вече са били инсталирани в целия свят до края на юли 2024 г.

Китай продължава да доминира растежа на слънчевата енергия през 2024 г., като инсталациите от януари до юни надминават общите слънчеви инсталации в страната за 2022 г. и отбелязват 28% увеличение спрямо същия период на 2023 г. Ако това темпо продължи, Ember прогнозира, че Китай ще достигне 334 GW нов капацитет тази година. Това представлява 56% от новодобавения PV капацитет. През 2023 г. на Китай се падаха 57% от новите глобални инсталации.

Очаква се Китай, Съединените щати, Индия, Германия и Бразилия да заемат три четвърти от целия нов слънчев капацитет през 2024 г. До май Индия вече е инсталирала повече слънчеви панели, отколкото през цялата 2023 г. На американския пазар новият слънчев капацитет от януари до юни 2024 г. е с 55% по-голям в сравнение със същия период на 2023 г.

Ember прогнозира, че Аржентина, Австралия, Италия, Полша, Португалия, Южна Африка, Южна Корея, Тайван, Турция и Обединеното кралство заедно ще формират около 5% от глобалните слънчеви инсталации през 2024 г. Сред тези страни само Австралия, Тайван, Полша и Южна Африка инсталират слънчева енергия с по-бавни темпове в сравнение с миналата година.

Ember извлича останалите 20% от анализа си от цифрите за китайския износ на системи за добив на слънчева енергия. Пакистан и Саудитска Арабия са водещи по този показател, всяка от които има среден месечен внос на слънчеви панели над 1 GW през годината.

„Ако тези панели бъдат инсталирани, това може да позиционира двете страни стабилно в компанията на установени, големи слънчеви пазари като Германия, Бразилия и Индия“, се казва в доклада.

Страните, които се радват бърз растеж на соларните инсталации, „трябва да се уверят, че планират енергийни системи с високи нива на слънчев капацитет“, казва Ember. В доклада се посочва, че сегашният производствен капацитет вече е двойно по-голям от този, който се използва.

„Ограничението за бъдещия пазарен растеж е малко вероятно да дойде от цените на соларните панели. Ключът ще бъде в това да се гарантира, че държавите разполагат с достатъчен мрежов капацитет за пренос на енергия до мястото, където е необходимо, както и да се развие капацитет за съхранение чрез батерии, за да допълни добива на слънчевата енергия извън най-слънчевите часове“, отбелязва Ембър.

„Ако се предприемат подобни действия, слънчевата енергия може лесно да продължи да надминава очакванията през останалата част от десетилетието“, заключава докладът на британската компания.

Коментар