Приложение за iPhone, Mac и Android позволява достъп до Windows

Ново приложение на Microsoft позволява отдалечен достъп до Windows от различни платформи
(снимка: Microsoft)

Microsoft пусна ново Windows приложение за платформи macOS, iOS, iPadOS, Android, уеб браузъри и компютри с Windows. Софтуерният инструмент поддържа отдалечена връзка с различни настолни компютри, включително Windows 365, Azure Virtual Desktop и др.

Унифицираното Windows приложение е в процес на тестване през последните няколко месеца сред членовете на общността Windows Insider. Сега разработчиците са внедрили в него възможност за персонализиране на началния екран, поддръжка на множество монитори и USB пренасочване, в резултат на което потребителят може да използва локално свързани устройства като принтери и уеб камери така, сякаш са свързани към отдалечен компютър.

Windows приложението е достъпно само за корпоративни и училищни акаунти на Microsoft, тъй като е насочено основно към съществуващи потребители на отдалечен десктоп в Windows и други операционни системи, съобщи The Verge.

Подобни приложения за свързване към Windows компютри съществуват отдавна. Един такъв пример е приложението за връзка с отдалечен десктоп (Remote Desktop), което идва с Windows 11.

Понастоящем няма индикации, че Microsoft планира да направи Windows приложението достъпно за обикновени потребителски акаунти. Новият софтуер вече е наличен в Microsoft Store и Apple App Store, очаква се и предварителна версия за Android.

Коментар