Как се управлява отдалечен десктоп в Windows 11

Отдалеченият десктоп е вградена функционалност в новите версии на Windows
(снимка: Microsoft)

Функцията за отдалечен работен плот (десктоп) в Windows е приложение, което позволява на потребителя да управлява своя компютър под Windows 11 от отдалечено място. Това е, образно казано, дистанционно управление на личното PC. Не всички потребители са наясно с тази възможност, но тя е нещо, което би могло да е полезно в много ситуации.

Функцията за отдалечен работен плот е създадена основно с мисълта за удобство за бизнеса. Тя е използвана и от технически по-„знаещите” потребители, например за отдалечена работа или предлагане на дистанционна техническа помощ. Но функцията може да се използва и за по-прости задачи, като например управление на домашния компютър, докато сме на вилата.

За да може да сработи, функцията има нужда от мрежа и връзка на компютрите към нея. Ето какви стъпки, описани от TechRadar, следва да направите по-нататък:

екранна снимка: Future

1. Първо отворете Настройки/Settings. В списъка отляво преминете към секцията Система/System и след това се насочете към Отдалечен работен плот/Remote Desktop от дясната страна.

След това можете да активирате Отдалечен работен плот, като плъзнете превключвателя до позиция Включено. Ще изскочи диалогов прозорец, който ще ви запита дали наистина искате да активирате функцията. Достатъчно е да потвърдите, за да продължите.

2. Вдясно от превключвателя ще намерите малък бутон със стрелка, насочена надолу. Ако кликнете на нея, пред вас ще се появят допълнителни възможности, въпреки че не е добра идея да променяте въпросните настройки, освен ако нямате конкретна причина за това.

По подразбиране Отдалеченият работен плот изисква устройствата да използват удостоверяване на мрежово ниво (Network Level Authentication), за да установят връзка. Но ако това се окаже проблематично или ако имате сложна мрежова конфигурация, можете да демаркирате отметката от квадратчето с опции. Отдолу Windows ще ви покаже номера на порта, използван за Отдалечения работен плот, в случай, че трябва да го запишете.

екранна снимка: Future

3. Когато активирате Отдалечен работен плот, ще се появи нов раздел, който ви уведомява за името на вашия компютър. Това ще ви е необходимо по-късно, за да можете да установите връзка.

Най-вероятно вие знаете името на компютъра, то е същото, което се използва за идентифициране на компютъра в рамките на домашната мрежа. Ако искате да промените името по някаква причина, върнете се в секцията Система/System и потърсете възможността за Преименуване/Rename в горния десен ъгъл на прозореца. Въведете желаното име и щракнете върху бутона Напред/Next. Ще бъдете подканени да рестартирате Windows. Добре е да го сторите.

4. Сега, когато имате активиран Отдалечен работен плот, можете да използвате различни инструменти за свързване и дистанционно управление на своя компютър. Windows има вградено собствено приложение за връзка с Отдалечен работен плот, което се намира в менюто Старт/Start.

Стартирайте приложението от менюто „Старт” на втори компютър и въведете името на машината, с която искате да се свържете. Вече можете да продължите и да кликнете бутона Свързване/Connect. Можете да конфигурирате и допълнителни опции, както е описано в следващата стъпка.

екранна снимка: Future

5. Кликнете върху стрелката до Покажи опции/Show Options и можете да посочите потребителското име, с което искате да се свържете. Преминавайки към раздела Екран/Display, можете да използвате плъзгача, за да изберете размера на прозореца, който ще използвате за своята отдалечена сесия, както и да посочите дълбочината на цвета, която предпочитате да се използва.

В раздела Локални ресурси/Local Resources можете да изберете как да се обработва звукът при отдалечена и при локална сесия. Можете да посочите какви ресурси да се споделят между устройствата – като принтери и съдържание на клипборда.

Кликнете върху Свързване/Connect, за да установите връзка.

6. Ще трябва да предоставите идентификационните данни за вход в компютъра, с който се опитвате да се свържете – това е същата парола, която обикновено използвате за влизане в Windows. После е достатъчно да кликнете OK.

екранна снимка: Future

7. На този етап вече трябва да сте „влезли” в другия компютър, с готовност да използвате Windows в рамките на прозорец за дистанционна работа.

8. Когато искате да излезете от режима на отдалечения достъп, просто натиснете иконата за затваряне. Диалогово прозорче ще ви запита дали сте сигурни, че искате да прекратите сесията. Достатъчно е да потвърдите.

Приложението за отдалечен работен плот на Microsoft е достъпно и за мобилни устройства, така че можете да използвате своя смартфон или таблет, за да управлявате компютъра си, ако желаете. И двете версии на приложението – за Android и за iOS – са достъпни безплатно. Те работят почти по същия начин като настолното приложение.

Коментар