Новата macOS „счупи” много от антивирусите

Много потребители на Mac компютри изпитват проблеми след инсталиране на macOS Sequoia
(снимка: CC0 Public Domain)

Неочаквани проблеми съпътстват новата операционна система macOS Sequoia, която Apple пусна наскоро за персоналните си компютри. Потребители и разработчици съобщават за сривове в популярни антивируси и други инструменти за сигурност.

Очевидно macOS Sequoia не е съвместима със защитния софтуер на компании като CrowdStrike, SentinelOne, Microsoft и ESET. В социални мрежи и специализирани форуми потребителите се оплакват от проблеми със свързването към мрежата, неправилна работа на защитните стени и други грешки, като обвиняват за всичко това разработчиците на антивирусни програми.

„Като разработчик на инструменти за сигурност за macOS е невероятно разочароващо да виждаме недоволните потребители отново и отново да обвиняват нашите инструменти за „счупването” на техните Mac-ове, когато всъщност вината е на Apple”, коментира ситуацията Патрик Уордл, основател на стартъпа DoubleYou.

В деня, в който излезе macOS Sequoia, прочулата се покрай срива на Windows компания CrowdStrike обяви в Slack канал за администратори на Mac, че трябва да отложи изцяло поддръжката на новата версия на епълската платформа. Нейн представител поясни, че „не беше възможно да се поддържа сигурността на Sequoia от първия ден, въпреки предишния опит за бързо реагиране на нови актуализации на Apple”.

CrowdStrike изпрати съобщение до своите клиенти, в което говори за принудителни промени в средата за сигурност на macOS, отбелязва TechCrunch в репортаж по темата.

Проблемите с новата операционна система на Apple засегнаха не само корпоративните потребители. Изследователят по сигурността Уил Дорман сподели в Mastodon, че е имал проблеми със стартиране на DNS и защитната стена на неговия Mac.

Друг експерт по сигурността, Вацлав Яцек, се натъкна на блокиран достъп до уеб браузъри след актуализация на системата. Според коментари във форума Reddit, macOS Sequoia е причинила проблеми на потребителите на браузъра Firefox. SentinelOne, ESET и SentinelOne Agent също изпитаха затруднения с мрежовата свързаност след надграждане до macOS Sequoia.

Към момента Apple не е коментирала ситуацията и не е отговорила на запитванията на журналисти. Разработчиците на антивирусен софтуер търсят решение на проблема, но не е ясно колко скоро потребителите на macOS Sequoia ще могат да дишат спокойно.

Коментар