BYD изтегля от пазара 100 000 опасни електромобили

Електромобилите Dolphin на BYD имат производствен дефект, който може да  причини пожар 
(снимка: BYD)

Популярните електромобили на китайската марка BYD имат дефект, които носи риск от пожар. За да предотврати инциденти, производителят обяви най-голямото в историята си изтегляне на коли от пазара.

Според медийни публикации, BYD ще изтегли близо 100 000 електромобила, поради производствен дефект. По-конкретно, от днес, 30 септември, автомобилният гигант започва да изтегля от пазара в Китай 96 714 коли Dolphin и Yuan Plus, поради риск от пожар, съобщи Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR).

Изтеглянето се дължи на дефекти в производствения процес на контролера на електрическото управление на волана (CEPS). Когато капакът на оборудването е затворен, той може да попречи на кондензаторите на платката на контролера, причинявайки микропукнатини в тях. Тези пукнатини могат да се разширят, докато колата е в движение, причинявайки късо съединение, прегряване и потенциални пожари.

Търговците на BYD трябва да инсталират безплатно изолационни подложки на контролерите, за да елиминират тези опасности за сигурността. Собствениците на засегнатите автомобили ще бъдат уведомени чрез препоръчана поща, WeChat и телефон. Освен това BYD отвори гореща линия за обслужване на клиенти, засегнати от изтеглянето.

Това изтегляне е най-голямото в историята на BYD. Моделите Dolphin и Yuan Plus (известен също като BYD Atto 3 в чужбина) са едни от най-популярните автомобили на китайския производител. И двата модела се изнасят от BYD на пазарите извън Китай.

Коментар