Ще поскъпне ли iPhone? Скоро без евтини дисплеи от Китай

Apple може да се лиши от по-достъпните като цена китайски дисплеи за iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

В скоро време смартфоните и таблетите на Apple може да поскъпнат. Американската компания вероятно ще бъде принудена да прекрати доставките на дисплеи за iPhone и iPad от BOE и други китайски производители, заради санкции от Вашингтон.

Джон Муленар, председател на комисията по въпросите на китайската комунистическа партия в Камарата на представителите на САЩ, изпрати меморандум до министъра на отбраната Лойд Остин с молба да постави в черния списък BOE Technology Group и Tianma Microelectronics от съображения за националната сигурност. Huawei е в този списък от няколко години, отбелязва Phone Arena.

Председателят се позовава на бързия растеж на пазарния дял на китайските компании за LCD и OLED дисплеи. Според него, делът им от световната OLED верига за доставки е нараснал от 1% през 2014 г. до 52%, докато делът им от LCD пазара е 72%.

Китайските компании често продават дисплеи на цена, близка до себестойността, поради финансирането от китайското правителство, смятат американските представители.

Apple е възложила на BOE да произведе 70% от панелите на iPhone SE 4 – първия модел iPhone SE с OLED екран, тъй като това е най-евтиният доставчик на дисплеи за iPhone.

Ако Министерството на отбраната постави BOE в черния списък, стратегията на Apple за намаляване на производствените разходи чрез доставки от китайски компании може да бъде застрашена.

Коментар