Противниците на ветропарковете по света се обединяват

Все повече активисти срещу изграждането на крайбрежни ветроенергийни паркове се обединяват и обменят опит и тактики (снимка: CC0 Public Domain)

Ново предизвикателство се надига пред ветроенергийната индустрия: все по-голям брой групи активисти, борещи се срещу изграждането на крайбрежни ветроенергийни паркове, се свързват помежду си от всички краища на света, за да обменят опит за постигането на своята кауза. На тяхна страна застават учени – морски биолози – които насочват вниманието към вредите за морските животни. Общественото доверие към „вятъра“ започва да спада.

Борбата на Бил Томпсън да спре офшорните вятърни паркове някога била ограничена в рамките на малкия американски щат Роуд Айлънд, където живее мъжът. Днес неговата съпротива се е превърнала в глобално движение.

През април Томпсън, който е директор на активистката група Green Oceans, получава имейл от друга група, която се бори срещу офшорните вятърни паркове, намираща се на повече от 16 000 км, наречена Responsible Future. Хората търсят съвет за борба с проектите за ветроенергийни паркове край югоизточното крайбрежие на Австралия. През август Томпсън получава и друго запитване, този път от френската група PIEBIEM в Бретан. Очарован е, че има и други хора, които мислят по неговия начин.

Групите са част от нарастващия брой местни активистки организации из САЩ, Европа и Австралия, споделят помежду си тактики за общата си мисия – да спрат ветроенергийните вятърни инсталации по крайбрежията. Няколко анти-офшорни вятърни групи твърдят, че вярват, че правителства и разработчици на вятърна енергия грубо пренебрегват проблема за екологичните щети, причинени от проектите.

В повечето случаи активистите от Европа и Австралия се обръщат за съвет към анти-офшорни „колеги“ от източното крайбрежие на САЩ, позовавайки се на многогодишния им опит в забавянето или намаляването на големите крайбрежни проекти.

Ново предизвикателство за индустрията

Офшорните ветроенергийни паркове се сочат като важно решение за справяне с изменението на климата. Въпреки това плановете за инсталиране на турбини по всяко крайбрежие на САЩ срещат трудности като рязко нарастващите разходи и спънките във веригата за доставки. Налице са вече и множество съдебни дела – поради опасения относно въздействието на индустрията върху туризма, стойността на имотите, риболова и морските местообитания.

Глобалното сътрудничество на активистите срещу крайбрежните паркове е ново предизвикателство за индустрията. Обменът на опит и тактики помага за разпространяването на вижданията за вредите от морските инсталации на турбини. „Бихме искали да отидем по-далеч, например със съвместни декларации и по-добро медийно въздействие, за да предупредим широката общественост“, казва Ерик Сартори, секретар на френската PIEBIEM, което на френски означава „Запазване на екологичната идентичност на Южен Бретан и островите срещу морския вятър“.

Група активисти от западното крайбрежие на САЩ е решена да започне общонационална организация за борба с вятърните паркове. Други обединения, включително Responsible Future, вече обсъждат формирането на глобална коалиция.

Онлайн срещу крайбрежните турбини

Сартори от PIEBIEM посочва, че за първи път се е свързал с Green Oceans и друга група в Нантъкет, след като в е видял в социалните мрежи снимки на счупени перки на вятърни турбини, изхвърлени на брега в Масачузетс това лято. Екипът прави паралел между тези кадри и твърденията на някои щатски правителствени служби, че „няма да има кумулативно въздействие върху глобалното затопляне в резултат на офшорни вятърни проекти“.

В други групи публикациите варират от скептицизъм относно това дали вятърните турбини могат да оцелеят при силни ветрове до страхове, че те ще съсипят гледката към океана. Най-популярният аргумент обаче е, че развитието на вятърните паркове в морето застрашава морските животни.

Това твърдение „лумна“ в САЩ в началото на 2023 г., след като няколко групи от Ню Джърси и Ню Йорк обвиниха индустрията за поредица от смъртни случаи на китове и привлякоха вниманието на редица медии. Твърдението сега се повтаря от противниците на офшорния вятър по целия свят, включително във Франция и Австралия.

Правителството на САЩ твърди, че твърдението е неоснователно и свързва повечето смъртни случаи на китове, причинени от човека, със сблъсъци с кораби и заплитане в риболовни съоръжения.

Обединението за търговия с чиста енергия American Clean Power Association наскоро заяви, че се опитва да се справи с опозицията, като разгласява ползите от офшорния вятър, например икономически растеж и енергийна независимост. „Дезинформацията подкопава доверието, насърчава объркването и разделя общностите във време, когато се нуждаем от повече локална енергия“, казва индустриалната организация.

Мнението на биолозите

Green Oceans вече има подкрепата на испанския морски биолог Хосеп Лорет, който изрази загриженост относно потенциалните вреди за околната среда от офшорния вятър в Средиземно море. Становището на биолога намира място в редица медии отвъд океана. Подкрепата на учените е ключова. Намесата на изследователите в дебата за или против ветроенергийните системи изменя обществените нагласи. Данните показват, че обществената подкрепа за индустрията спада драстично. Американският бизнесмен и политик Доналд Тръмп също се присъедини към движението, като обеща да спре проектите за офшорна вятърна енергия, ако си върне президентския пост през ноември.

В Австралия, която е нова цел за разработчиците на офшорна вятърна енергия, основната опозиционна партия също застана зад движението и обществената опозиция. Междувременно във Франция комисия на Сената през юли препоръча съкращения на офшорната вятърна енергия в страната с аргумента, че технологията е скъпа и й липсва зрялост.

На фона на всичко това сега групите, които се противопоставят на офшорната вятърна енергия, също се изправят пред нови предизвикателства. Те получават обвинения, че са подкрепяни от „интереси, свързани с индустрията за изкопаеми горива“.

Коментар