Samsung планира да постигне нулеви емисии до 2050 г.

Съхранението на файлове на външни SSD вместо в облака допринеся за спестявания и по-висока сигурност на данните (снимка: CC0 Public Domain)

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics изпълнява стратегия за опазване на околната среда, която включва постигане на нулеви въглеродни емисии в цялото предприятие и използване на повече възобновяема енергия. В допълнение, компанията инвестира в нови технологии за разработване на енергийно ефективни продукти, технология за улавяне на въглерод и увеличаване на повторното използване на вода.

Първата вълна от промени е свързана с потребителската електроника, например смартфоните. В тази област Samsung иска да постигне нулеви емисии в сферите I (преки емисии) и II (непреки емисии) до 2030 г. През следващите две десетилетия компанията ще се фокусира върху внедряване на екологични технологии в областта на производството на полупроводникови устройствата, включващи продукти с памет.

Първите години от изпълнението на новата стратегия вече дадоха положителни резултати, съобщиха от Samsung. Благодарение на новите съоръжения за пречистване на технологичния газ и разширеното използване на системи за оползотворяване на отпадна топлина от втечнен природен газ (LNG), подразделението за произвеждане на устройства намали емисиите си с 11,6% между 2023 и 2022 г.

Подразделението на Samsung за потребителски технологии се фокусира и върху електронните отпадъци. Глобалната стратегия за опазване на околната среда ще разшири събирането на електронни отпадъци от 50 до 180 държави до 2030 г. Според прогноза, през 2009-2030 г. събирането на е-отпадъци ще достигне 10 млн. тона, а до 2050 г. – 25 млн. тона. През 2023 г. програмата на Samsung за събиране на отпадъци ще бъде разширена до над още 70 държави.

Samsung Memory популяризира сред потребителите екологични практики, които носят полза не само на природата, но и за самите тях. Обновяването на твърдия диск в компютъра с SSD устройство, например, е по-евтино от смяната на цялото устройство и освен това намалява значително електронните отпадъци.

Съхранението на файлове и лични спомени на външни SSD дискове вместо в облака пък може да допринесе за спестявания и по-висока сигурност на данните – всеки 100 GB, съхранени в облака, генерират 200 кг CO2 годишно, според мрежите на САЩ.

Коментар