БАИТ предложи промяна в критериите за прием в ИКТ гимназиите

ИТ секторът в България е силно заинтересован от промени в критериите за прием в математическите и професионалните ИКТ гимназии (снимка: CC0 Public Domain)

Мотивирано предложение за промяна в критериите за прием в математическите и професионалните гимназии изпратиха БАИТ и 4 сродни ИКТ организации до Министерството на образованието и науката, Комисията по образованието и науката и Комисията по електронно управление и информационни технологии в парламента.

Инициативата на БАИТ бе подкрепена от БАСКОМ, БЕСКО, ИКТ клъстер и AIBEST. Заедно те подготвиха мотивирано предложение за промяна в критериите за прием в математическите и професионалните гимназии, обучаващи в ИКТ направление, в частност професионално направление „Информационни и комуникационни технологии”. Промяната цели да запази конкурентното предимство на българската ИТ индустрия.

„Считаме, че е необходимо да се въведат нови, по-адекватни критерии за прием в математическите и професионалните ИКТ гимназии, които да включват резултати на учениците от участия в математически състезания и/или олимпиади от календара на МОН”, се посочва в писмото, като се цитират резултати от Националното външно оценяване (НВО) от последната учебна година, когато НВО по Български език и литература играе ключова роля за приема на ученици в профилирани гимназии като СМГ и НПМГ.

Същото се отнася и за професионалните гимназии, обучаващи в ИКТ направление. Например, ТУЕС към ТУ-София до 2014 г. провеждаше допълнителен изпит по математика за оценяване на математическите възможности на учениците и тяхната мотивация за развитие в областта на програмирането и информационните технологии, но тази практика беше прекратена.

ИТ секторът в България е силно заинтересован от промени в критериите за прием в математическите и професионалните ИКТ гимназии, защото математиката стои в основата на множество дисциплини, свързани с информационните технологии, включително програмирането, анализа на данни, криптографията и развитието на изкуствения интелект, подчертаха от браншовите организации.

„Настояваме Министерството на образованието и науката да преразгледа и актуализира критериите за прием в математическите и професионалните ИКТ гимназии, за да се осигури най-талантливите и мотивирани ученици да получават възможност да се обучават там и да развиват своя потенциал”, се казва в писмото.

Според представителите на технологичния бизнес, тази промяна е от критично значение за бъдещето на ИТ индустрията в България и за способността ни да продължим да се конкурираме на международния пазар.

Коментар