Боинг съкращава 17 000, за да остане конкурентна компания

Боинг прибегна до масови съкращения в опит да излезе от кризата, провокирана от инциденти и забавяне в производството (снимка: CC0 Public Domain)

Авиационният гигант Боинг ще намали с 10% работната си сила в следващите месеци, което означава приблизително 17 000 служители, включително мениджъри, съобщи президентът и главен изпълнителен директор Кели Ортберг. Това решение трябва да гарантира конкурентоспособността на компанията и дългосрочното обслужване на клиентите.

Съкращенията идват на фона на продължаваща стачка, която спря производството в повечето заводи на Боинг, включително тези, които произвеждат най-продавания самолет 737 Max, отбелязва Engadget.

Стачката, започнала в средата на септември, включва около 33 000 синдикални членове и нанесе значителни щети на Боинг, тъй като компанията получава половината от цената на самолета, след като го достави на клиента.

В допълнение към съкращенията, Ортберг обяви забавяне на разработката на 777X, поради проблеми. Сега компанията планира да достави нови широкофюзелажни самолети през 2026 г. вместо през 2025 г.

Тези решения се вземат в трудна ситуация, с която компанията се сблъска в началото на 2024 г. след инцидент с откачане на вратата по време на полет на Alaska Airlines 737 Max 9. Няма съобщения за пострадали, а самолетът е бил в експлоатация едва от ноември миналата година.

През юли компанията се призна за виновна в заговор за измама на правителството на САЩ след две фатални катастрофи през 2018 г. и 2019 г., при които загинаха 346 души. Боинг претърпя също загуби за стотици милиони в резултат на забавеното завръщане на Starliner от Международната космическа станция.

Първият пилотиран полет на Starliner трябваше да продължи само няколко дни, но проблеми с оборудването попречиха на кораба да се придържа към първоначалния график. В крайна сметка Starliner се върна на Земята няколко месеца по-късно, без астронавтите, които първоначално превози до космическата станция. Сега неговият екипаж ще се върне у дома с капсулата Dragon на SpaceX през февруари следващата година.

„Трябва да направим структурни промени, за да гарантираме, че можем да останем конкурентоспособни и да доставяме продукти на нашите клиенти в дългосрочен план”, каза Ортберг.

Коментар