За първи път: двама спящи размениха съобщения

Двама души, които спят в различни къщи, са успели да разменят думи на специален език (снимка: стоп кадър видео REMspace / YouTube)

Двама спящи размениха съобщения дистанционно в уникален експеримент. Това се случва за първи път в историята, с помощта на стартъпа REMspace, специализиран в технологиите за подобряване на съня и осъзнатото сънуване. Изследването все още не е рецензирано от академичната общност.

Експериментът използва „специално проектирано оборудване” – сървър, хардуер, Wi-Fi и сензори, казват от компанията, без да разкриват подробности за технологията. Доброволци, които спят в различни къщи, са успели да разменят думи на специален език, съобщи Daily Mail.

Технологията все още не е рецензирана от учените, но ако експериментът бъде потвърден, това ще означава голям напредък в изследванията на съня. Откритието може да се използва в психиатрията, за обучение на умения и в много други области, казват от REMspace.

Съобщението е разменено, докато и двамата субекти са били в състояние на осъзнато сънуване, тоест сънували са и са знаели за това. Това състояние помага на човек да извършва съзнателни действия насън, вместо да взаимодейства произволно и неконтролируемо със „света на сънищата”.

REMspace не разкрива точно какво оборудване е използвано, но казва, че „устройството” проследява мозъчните вълни на участниците в експеримента, а „сървърът” определя прехода на човека в осъзнат сън и генерира съобщения, предавани на доброволците.

След като установи, че един от участниците е влязъл в осъзнат сън, сървърът генерира произволна дума на специален език и я предава на субекта през слушалки. Човекът повтаря думата насън и отговорът се записва и съхранява на сървъра.

Осем минути по-късно вторият участник влиза в състояние на осъзнато сънуване – сървърът му доставя запазеното съобщение от първия участник и той го повтаря, след като се събужда.

REMspace твърди, че е успял да повтори експеримента с друга двойка участници, но изследователският проект все още трябва да премине строги тестове, преди да се каже със сигурност, че комуникацията насън е възможна.

Изпълнителният директор и основател на REMspace – роденият в Новосибирск Михаил Радуга, сега Майкъл Радуга в САЩ – е известен със своите смели, понякога дори прекалено смели експерименти. Миналата година, без да е квалифициран като неврохирург, той се опита да имплантира чип в мозъка си, за който се предполага, че може да промени хода на осъзнатите сънища.

След пет седмици чипът беше отстранен в болница. Резултатите от експеримента не бяха публикувани в нито едно рецензирано списание. Изследването не срещна подкрепа и от университетите.

Коментар