Уникална мрежова карта на AMD поддържа 400Gbps Ultra Ethernet

Мрежовата карта Pensando Pollara 400 е първата с поддръжка на новия стандарт Ultra Ethernet със скорости до 400 Gbps (снимка: AMD)

Тази седмица AMD представи първата мрежова карта с поддръжка на новия стандарт Ultra Ethernet, който обещава скорости на трансфер до 400 гигабита в секунда (Gbps). Анонсът на Pensando Pollara 400 беше част от голяма конференция в Сан Франциско, посветена на AI разработките и други напреднали технологии на чипмейкъра.

Стандартът Ultra Ethernet все още не е получил окончателни спецификации. Консорциумът UEC (Ultra Ethernet Consortium) отложи публикуването на спецификациите за версия 1.0 от третото тримесечие на тази година до първото тримесечие на 2025 г.

Това обаче не попречи на AMD да обяви мрежова интерфейсна карта за центрове за данни, която поддържа Ultra Ethernet. Компанията твърди, че нейното решение намалява сложността на настройките на производителността и помага за ускоряване на изчисленията.

AMD Pensando Pollara 400 представлява 400 GbE Ultra Ethernet адаптер, базиран на процесор, разработен от Pensando. Мрежовият чип включва процесор с програмируем хардуерен конвейер.

AMD ще разкрие повече подробности за новата мрежова карта през четвъртото тримесечие на 2024 г. и ще я пусне в продажба през първата половина на 2025 г., веднага след като Ultra Ethernet Consortium официално публикува спецификациите на UEC 1.0.

Коментар