Малки турбини могат да улавят енергията от въздушни течения

Въздушните струи от вентилатори, климатици, тунели и преминаващи превозни средства могат да се преобразуват в ток посредством малки ветрогенератори
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен екип от учени разработва технология за малки вятърни турбини, които могат да улавят „загубената” енергия от вятърни източници, създадени от човека, и да генерират електричество.

Предишни изследвания показват, че има много начини за улавяне на част от вятърната енергия, която се губи в резултат на работата на множество устройства, създадени от човека. Въздухът, движещ се при преминаването на кораб или влак, например, може да задвижва малки генератори.

Същото е валидно и за малкия вятър, създаден от вентилаторите на климатиците и охладителните системи за ОВК. Постоянните въздушни течения около магистралите и редица други пориви на въздушното движение в резултат на човешката дейност също могат да бъдат оползотворени.

В ново изследване учените са разработила обща методология за улавяне на част от енергията, която обикновено се губи от работата на техника, генерираща въздушни движения. Разработката е дело на електроинженери от Университета в Мадрид и техни колеги от Колумбия. Те са създали методология за генериране на електричество от изкуствени вятърни източници с помощта на малки турбини.

Новата методология започва с идентифициране на възможен ресурс, създаден от човека – такъв като кораб, камион, влак или вентилатор, използван за общо охлаждане. Втората стъпка включва проучване каква част от ресурса се губи. С помощта на анемометър може да се тестват скоростите на въздушното движение, за да се определи количеството генериран вятър и колко от него е наличен за използване.

Следващата стъпка е да се оцени количеството електрическа енергия, което вероятно може да бъде събрано от такъв ресурс, за да се гарантира, че си струва усилието. Последната стъпка е изборът на технологията, която може да се използва за улавяне на пропиления вятър – обикновено турбина. След като планът е готов, може да се проведе първоначален тест.

За да демонстрира своята методология, изследователският екип е идентифицирал възможен източник: въздушната струя, излъчвана от охлаждащите устройства, използвани в център за данни в Колумбия. Мястото включва три охладителя, всеки от които е с осем вентилатора. Вентилаторите са проектирани за 480 V и 900 rpm.

Изследователите са решили да използват вятърни турбини Tesup V7, за да уловят „пропиляното” въздушно течение, тъй като те са малки и леки. Учените монтирали шест такива турбини над вентилаторите и успели да произведат енергия, като твърдят, че системата има потенциал да генерира 513,82 MWh годишно.

След приспадане на енергията, консумирана от вентилаторите, изследователите установили, че добавянето на турбините намалява нетната използвана електроенергия с 467,6 MWh годишно.

Коментар