Нов акселератор подкрепя стартъпите от България и ЦИЕ

Програмата Future Unicorns Accelerator се стреми да реши основните предизвикателства, пред които са изправени стартиращите компании от ЦИЕ (снимка: The Recursive)

Нова програма на Bulgaria Innovation Hub е насочена към бързорастящи стартиращи компании от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които искат да разширят дейността си в САЩ. Кандидатстването за Future Unicorns Accelerator е отворено до 14-ти февруари 2025 г. 

Акселераторът, ръководен от Павлина Янакиева, разчита на мрежа от ментори от Силициевата долина, включително партньори от Sequoia Capital, Greylock, U.S. VC и над 300 успешни основатели и инвеститори, които вярват, че ЦИЕ има потенциал да стане основен източник на бъдещи технологични еднорози.

Future Unicorns Accelerator се стреми да реши основните предизвикателства, пред които са изправени стартиращите компании от ЦИЕ. Такива са липсата на глобална амбиция и на познания в продажби, маркетинг и продуктов дизайн, ограниченият достъп до глобални мрежи и неподготвеността за привличане на големи инвестиции.

“Наблюдението ми е, че основателите на компании от Балканите са сравнително по-скромни в амбициите си, в сравнение с тези от САЩ”, каза Галина Антова, съосновател на Claroty. Програмата насърчава основателите да мислят по-глобално и смело, подчерта тя.

Въпреки че Централна и Източна Европа се отличава с технически иновации, често има пропуски в продуктовите иновации и глобалните маркетингови стратегии. „Има два вида иновации. Едната е технологичната иновация, в която румънците и българите са много добри, благодарение на качественото образование в тази област. Другата е иновацията в продуктовия дизайн, където имаме пропуски в цяла Европа”, коментира Джордж Рот, част от “мафията на UiPath” и настоящ технически директор на Recognos.

Програмата осигурява достъп до американски клиенти, инвеститори и партньори. „Тези пътувания не са туризъм, те позволяват изграждане на силна мрежа от контакти, което е от решаващо значение за един стартиращ бизнес, който иска да расте”, поясни Рот.

Сим Симеонов, сериен предприемач и инвеститор, подчерта значението на разбирането на перспективите на инвеститорите: „Умните стартиращи компании използват това знание, за да наберат повече пари по-рано и на по-високи оценки. Трябва да се откроявате. Няма значение ако растете 100% всяка година, ако инвеститорът редовно вижда компании растящи с 200%”.

Под бранда на Bulgaria Innovation Hub програмата вече е помогнала на 61 компании да разширят дейността си в САЩ, които след участие са набрали над 150 милиона долара финансиране.

Коментар