BMW призова ЕС да премахне забраната за ДВГ автомобили

Забраната за нови ДВГ автомобили от 2035 г. ще навреди на индустрията, смята BMW
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече гласове от автомобилната индустрия критикуват планираните забрани за колите на база двигатели с вътрешно горене. Миналата седмица шефът на Toyota заяви, че това ще доведе до съкращаване на милиони работни места в Япония, а сега и от германската BMW призоваха за сваляне на забраните за ДВГ автомобили. 

Аргументът на BMW да излезе с подобно предложение е доста интересен. Компанията призова Европа да премахне забраната за ДВГ, за да… намали зависимостта си от Китай. Забраната ще доведе до свиване на индустрията, предупредиха от автомобилния производител.

Европа трябва да отмени своя план за забрана на новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., за да намали зависимостта си от китайската верига за доставки на батерии и да използва своите технологични предимства, каза шефът на BMW Оливър Зипс, цитиран от Ройтерс и Блумбърг.

Планът на Европа за ефективна забрана на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. ще доведе до „мащабно свиване на автомобилната индустрия”, според изпълнителния директор на немската компания.

По думите на Оливър Зипс, настроенията на европейския автомобилен пазар “клонят към песимизъм” и регионът се нуждае от нова регулаторна рамка, за да остане конкурентоспособен.

„Коригирането на целта от 100% BEV до 2035 г. като част от цялостен пакет за намаляване на CO2 също ще позволи на европейските производители на оригинално оборудване да станат по-малко зависими от Китай за доставките на батерии”, каза Зипс по време на автомобилното изложение в Париж.

„За поддържане на нашия успешен курс е крайно важно да се придържаме към строго технологично неутрален подход в рамките на политиките”, добави мениджърът.

През март 2023 г. страните от ЕС одобриха законодателство, което изисква всички нови автомобили да бъдат въглеродно-неутрални от 2035 г., ефективно забранявайки използването на дизелови и бензинови превозни средства и намалявайки емисиите на CO2 с 55% от 2030 г., в сравнение с нивата от 2021 г.

Производителите на автомобили, включително BMW, VW и Renault, както и италианското правителство, призоваха целите за емисиите на CO2 да бъдат облекчени или отложени, опасявайки се от въздействието на тежки глоби, поради по-ниските от очакваните продажби на електрически превозни средства.

Коментари по темата: „BMW призова ЕС да премахне забраната за ДВГ автомобили”

добавете коментар...

  1. xyz

    Аз пък призовавам нафтовите кочини да се забранят ВЕДНАГА!

Коментар