Изненада от Intel: показа 1,8-нанометров процесор

Пат Гелсингър показва новия чип Panther Lake, изготвен по 1,8-нм технология
(снимка: стоп кадър видео Lenovo Tech World)

Новините за Intel напоследък са негативни. Компанията изпитва финансови проблеми, отлага проекти за нови заводи, конкурентите я изпреварват в технологията, а отгоре на всичко изпусна да яхне вълната на изкуствения интелект. Но тази седмица шефът на Intel направи изненадващ анонс, с който демонстрира сериозен напредък.

На изложението Lenovo Tech World главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър неочаквано показа образец от семейството процесори Panther Lake. Тези чипове ще бъдат първите потребителски продукти на компанията, произведени по усъвършенствана 18A технология. Чипът изглежда много по-различно от сегашния Lunar Lake, който има вградена RAM.

Процесорите Panther Lake ще имат чиплетно оформление, базирано на технологията Foveros – чипът ще се състои от пет кристала, поясни VideoCardz. Бъдещите процесори ще получат новите P-ядра Panther Cove и вероятно настоящите E-ядра Skymont.

Важно е да се отбележи, че Panther Lake е първият продукт, който включва Xe3 графика, макар и във вариант с ниска мощност (LPG). И това беше неочаквано, защото Intel все още не е пуснала дори дискретни видеокарти, базирани на Xe2.

„И още нещо, само още нещо, преди да напусна сцената. Знаете ли, работихме заедно по Meteor Lake, Lunar Lake и Core Ultra PC, страхотен живот на батерията, CPU, GPU, NPU, но все още не сме приключили, нали? И така, бих искал да ви дам нашата първа извадка от Panther Lake. Това е нашият следващ 18A продукт, който допълва страхотната разработки, обявени днес”, каза развълнуван Пат Гелсингер, докато даваше чипа на шефа на Lenovo.

Той не уточни колко производителни са CPU и GPU на чипа Panther Lake, но обеща, че NPU (ускорителя за изкуствен интелект) ще бъде два пъти по-бърз от модула в Lunar Lake (NPU4), който от своя страна е четири пъти по-бърз, отколкото в Meteor Lake (NPU3). С други думи, ускорителят NPU5 AI в Panther Lake ще бъде осем пъти по-бърз от ускорителя в Meteor Lake.

Според непотвърдени официално информации, Intel е отменил плановете си за пускане на чиповете Arrow Lake Refresh, а предстоящият сокет LGA 1851 ще поддържа само едно поколение процесори.

Коментар