САЩ спряха вноса на DJI дронове, санкциите ескалират

DJI продава повече от половината си дронове на пазара в Съединените щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на САЩ спира вноса на някои дронове DJI, съобщи китайският производител. Това е поредна стъпка в ескалиращата търговска война с налагане на санкции между двете най-големи икономики в света.

В непубликувано преди това писмо, за което научи Ройтерс, DJI уведоми дистрибуторите, че митническата и гранична служба на САЩ се позовава на Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите (UFLPA), забранявайки вноса на определени дронове в Съединените щати.

DJI, която продава повече от половината от всичките си дронове в САЩ, заяви, че не използва принудителен труд на нито един етап от производствения си процес. Компанията каза пред Ройтерс, че предоставя документация на митниците, за да докаже съответствието си с UFLPA.

В писмото си DJI посочва, че действията на американските власти изглеждат „част от по-широка инициатива на Министерството на вътрешната сигурност за проверка на произхода на продуктите, особено в случай на произведени в Китай дронове”. Писмото нарича обвиненията „безпочвени и категорично неверни, но законът им дава право да задържат стоки без никакви съществени доказателства”.

Американските законодатели многократно изразиха загриженост, че дроновете на DJI представляват заплаха за комуникацията с данни, наблюдението и националната сигурност, но компанията отрича това.

Миналия месец Министерството на търговията заяви, че обмисля дали да наложи ограничения върху китайските дронове, които на практика ще ги забранят в САЩ – подобно на предложените ограничения за китайските превозни средства.

„Разглеждаме дронове, оборудвани с китайски и руски хардуер, чипове и софтуер”, каза министърът на търговията Джина Раймондо пред CNBC.

Коментари по темата: „САЩ спряха вноса на DJI дронове, санкциите ескалират”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Айде, поредният прошляк, пелтечещ срещу държави с икономика и независимост, само защото в момента е седнал на к_ра на новия господар …

  2. Живял при тошо

    Браво.никакви връзки с руснаци и китайци…който е с русия стига до просия.

Коментар