SSD-тата ще поевтинеят до края на годината

В края на годината потребителите може да очакват SSD-та на по-изгодни цени
(снимка: CC0 Public Domain)

SSD дисковете, след като в продължение на много месеци поевтиняваха, в един момент започнаха да поскъпват, но изглежда тази тенденция приключи. Сега анализаторите очакват цените им отново да паднат.

Според нов доклад на TrendForce, търсенето на NAND памет е започнало да намалява, в резултат на което цените на потребителските SSD ще паднат с 10% или повече в края на годината.

Търсенето на памет се оказа по-ниско от прогнозите на производителите, което доведе до свръхпроизводство и след това до намаляване на цените. Все пак цените на NAND паметта няма да паднат до нивото от миналата година, но и 10% е добра новина за потребителите.

Освен това цените на чиповете памет eMMC, които все още се вграждат в редица достъпни потребителски устройства, ще намалеят с 8-13%. Паметите UFS, които се използват в почти всички актуални смартфони, също ще поевтинеят с приблизително толкова.

Въпреки това, едва ли може да се очаква, че производителите на смартфони с UFS памет ще намалят цените на устройствата си, отбелязват анализаторите.

Коментар