Amazon: Който е недоволен от 5 дни в офиса, да напусне

Служителите в Amazon ще трябва да се простят с удобството да работят от вкъщи
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро ръководството на гиганта в онлайн търговията Amazon нареди на служителите, които работеха дистанционно, да се завърнат в офисите. Това провокира сериозно недоволство сред персонала, но компромиси от компанията не се очакват.   

В четвъртък шефът на облачното подразделение на Amazon беше напълно откровен със служителите относно решението за петдневната работна седмица в офиса. Служителите, които не са съгласни с новата политика, могат да напуснат, заяви главният изпълнителен директор на Amazon Web Services Мат Гарман на среща във втората централа на компанията в Арлингтън, Вирджиния.

„Ако има хора, които просто не работят добре в тази среда или не искат, това е ОК, има и други компании наоколо”, каза Гарман, цитиран от CNBC. „В Amazon искаме да бъдем в среда, в която работим заедно, и смятаме, че средата за сътрудничество е изключително важна за нашите иновации и за нашата култура”.

Amazon е установила, че работата в офиса помага на екипите да бъдат по-колаборативни и ефективни, каза говорител на компанията. Новият работен режим беше обявен миналия месец. Преди това Amazon изискваше корпоративните служители да бъдат на работа поне три дни в седмицата. Сега служителите трябва да се придържат към новата политика до 2 януари 2025 г.

Компанията се отказа от своите политики за дистанционна работа от епохата на пандемията, тъй като се стреми да бъде в крак с конкурентите си Microsoft, OpenAI и Google в надпреварата за развитие на генеративен изкуствен интелект. Това е една от основните задачи пред Гарман, който пое AWS през юни, след като неговият предшественик Адам Селипски се оттегли от заемания пост.

Промяната в работния режим предизвика негативна реакция от някои служители на Amazon, които казват, че са също толкова продуктивни, когато работят от вкъщи или в хибридна работна среда, както и в офис. Други казват, че режимът на 5 дни в офиса оказва допълнително напрежение върху семействата и лицата, които се грижат за тях.

Приблизително 37 000 служители се присъединиха към вътрешен канал на Slack, създаден миналата година, за да се застъпват за дистанционната работа и да споделят оплаквания относно връщането в офиса.

На срещата в четвъртък Гарман каза, че е говорил със служители и „девет от 10 души всъщност са доста развълнувани от тази промяна”. Той призна, че в някои случаи служителите ще имат известна гъвкавост.

„Искаме да имаме офис среда”, каза Гарман, като същевременно даде примерен сценарий, при който служител може да иска да работи от вкъщи един ден с одобрението на своя мениджър, за да се съсредоточи върху задачите си в тиха среда.

Новият офисен режим на работа е важен за запазване на културата и „лидерските принципи” на Amazon, които включват повече от дузина бизнес философии, предназначени да ръководят решенията и целите на служителите, допълни Гарман.

Той посочи принципа на Amazon за „несъгласие и ангажиране”, съгласно който служителите трябва да обсъждат и да отхвърлят взаимно идеите си с уважение. Тази практика може да бъде особено трудна за изпълнение чрез софтуера за видеоконференции на Amazon, наречен Chime.

„Не знам дали сте се опитвали да изразите несъгласие чрез обаждане с Chime – много е трудно”, каза Гарман.

Коментари по темата: „Amazon: Който е недоволен от 5 дни в офиса, да напусне”

добавете коментар...

  1. Mh

    Джеф Плешос не се ли хвалеше как реално работел по 7-8 минути на ден, докато склададжиите пикаят в бутилки защото не им се полага WC

Коментар