Строят уникален център за данни в Алпите

Подземните центрове за данни имат висок потенциал за енергийна и икономическа ефективност като цяло (снимка: Trentino DataMine)

В италианските Алпи скоро ще се появи уникален подземен център за данни, който ще бъде разположен в действаща мина, където все още се добива доломит, а наблизо, в изкопани щоли, се съхраняват ябълки, вино и сирене.

Уникалният проект Intacture се реализира от университета Тренто съвместно с Trentino DataMine и още няколко партньори. Според източници от университета, центърът за данни ще започне да предоставя услуги за колокация още през 2026 г.

Бюджетът на проекта възлиза на 50,2 милиона евро. От тях 18,4 милиона евро ще дойдат от държавата като част от Плана за възстановяване и устойчивост (NRRP), а останалата сума ще осигурят частни инвеститори.

Intacture ще бъде изграден в планината Вал ди Нон, на 40 км от Тренто. Центърът за данни ще побере приблизително 1220 стелажа и ще има капацитет от 5 MW. Строителството се извършва  в мината на компанията Tassullo, която добива доломит.

Такива проекти се изпълняват доста рядко в света, тъй като центровете за данни се нуждаят от инфраструктура: добри пътища, достъпна електроенергия, чиста вода и т.н. В същото време подземният център за данни има редица предимства в сравнение с надземните – той е със стабилна температура през цялата година, има възможност за безплатно охлаждане, защитен е от неблагоприятни метеорологични условия и дори от електромагнитни импулси.

Подземните центрове за данни имат висок потенциал за енергийна и икономическа ефективност като цяло. Според представител на Trentino DataMine, мината Сан Ромедио, където ще бъде разположен центърът за данни, осигурява максимална физическа защита, включително срещу сеизмични и хидрогеоложки рискове.

Зеленият център за дани Intacture ще съжителства с мина за добив на доломит 
(снимка: Trentino DataMine)

Освен това операторите на центъра могат да спестят повече от 25% електроенергия, в сравнение със средното за Европа, и до 40% в сравнение със средиземноморските страни. В допълнение, не е необходимо заемане на парцел на земята, тъй като повече от 80% от инфраструктурата ще бъдат разположени в недрата на планината. PUE няма да надвиши 1,25.

В момента изграждането на Intakture е в първия си етап. Инвеститорите от Trentino DataMine вече виждат превръщането на обекта в иновативен „зелен” център не само за региона, но и за цяла Италия. Не е изключено компанията да предложи и други услуги, в допълнение към колокацията, включително изследвания в областта на природните науки, AI, „енергиен преход” и киберсигурност.

Намерението за изграждане на център за данни близо до Тренто беше обявено още през 2023 г., но реализацията на проекта започна едва в началото на октомври т.г. Въпреки че капацитетът на центъра за данни е твърде малък за хиперскейлърите, той е напълно подходящ за локални проекти – в региона има фиброоптична линия, свързваща съоръжението с центрове за данни в Милано.

Коментар