Грешка на Intel отпреди 20 години му коства изоставане от AMD

Някои грешки могат да струват скъпо във високотехнологичния бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

След цели 20 години стана известно защо Intel изостава от AMD в производството на 64-битови потребителски процесори. Оказва се, че чипмейкърът е допуснал фатална грешка, при това напълно умишлено.

Преди няколко години Intel неочаквано се озова в ролята на догонващ при процесорите. В момент, когато AMD първи започна да произвежда 64-битови потребителски чипове.

Оказа се, че Intel лесно може да отстъпи инициативата на AMD и всичко това поради грешен залог на една от неговите разработки. Историята разказва Боб Колуел, главният архитект на Pentium Pro.

Според него, Intel умишлено не е искал да пусне 64-битови потребителски процесори, заради сървърните си 64-битови чипове. Така в крайна сметка компанията загуби надпреварата на пазара и сега търпи последствията от това.

“Pentium 4 имаше собствена, вътрешна x86-64 версия. Но не можехте да я използвате: бяхме принудени да я „деактивираме”, тоест, въпреки че функционалността беше налице, тя не можеше да бъде използвана от потребителя”, разказва Колуел, цитиран от TechSpot.

Това, по неговите думи, е било  маркетингово решение на Intel – компанията е вярвала, вероятно правилно, че въвеждането на нова 64-битова функция в x86 ще се разглежда като залог срещу нейния 64-битов Itanium и може сериозно да навреди на шансовете на тези сървърни процесори.

“Казаха ми, не веднъж, а два пъти, че ако „не спра да хленча за необходимостта да премина към 64-битова архитектура на x86, ще бъда уволнен”, и ми беше наредено направо да премахна това 64-битово нещо. Реших да го направя малко по-различно, оставяйки изпълнението на хардуерно ниво, но го деактивирах. Така че, ако бях прав за Itanium и какво ще направи AMD, Intel можеше да се върне в x86 играта много бързо. Доколкото разбирам, точно това се е случило [впоследствие]”.

Това означава, че първоначално Intel изоставя идеята за 64-бита в потребителските процесори, заради 64-битовите нови сървърни процесори, които в крайна сметка изчезнаха напълно от пазара, отбелязват анализаторите.

AMD пусна 64-битови потребителски процесори през 2003 г., а Intel ги пусна през 2004 г. и това бяха Pentium 4. Без инициативата на Колуел да заложи 64-битовата функционалност на хардуерно ниво, Intel може би щеше да е още едно поколение зад AMD.

Коментар