Apple трябва да навакса с AI, далеч зад ChatGPT e

Apple се забави твърде дълго с внедряването на изкуствен интелект в продуктите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект Apple Intelligence изостава с повече от две години от ChatGPT и други конкуренти, според резултатите от вътрешни тестове на ИТ гиганта от Купертино, на които се позовава публикация на Блумбърг.

Apple отлагаше дълго време внедряването на изкуствен интелект в своите продукти. Според Блумбръг, изоставането е наистина голямо и това не е някаква условна оценка, а резултат от вътрешното тестване на самата Apple.

Как компанията сравнява продуктите е неизвестно, но резултатът не е от най-окуражаващите. Като се има предвид огромният скок, който OpenAI направи през последните две години, разликата с Apple Intelligence е много голяма.

Проучването установява, че ChatGPT е с около 25% по-точен и е в състояние да отговори на около 30% повече запитвания. В резултат на това в Apple смятат, че нейната генеративна AI технология засега изостава с повече от две години от лидерите в индустрията.

Анализаторите припомнят, че iOS 18 излезе без функциите на Apple Intelligence, а повечето от AI функциите, които вече се появиха или ще се появят в близко бъдеще, известно време ще са достъпни само в САЩ и/или само на английски.

Apple обаче има доста амбициозни планове за AI. Компанията може да използва масивната си глобална база от повече от милиард активни устройства за бързо внедряване на AI функции и услуги.

Планът на Купертино включва превръщането на Apple Intelligence в основния слой на цялата екосистема на Apple до 2026 г., интегриран във всички продукти на компанията – от iPhone и iPad до Mac, Apple TV и др.

Коментар