Знаков прелом на пазара за мобилни телефони

Вместо обикновени телефони, потребителите все по-често купуват смартфони, които предлагат по-добри възможности за достъп до интернет. Доказателство за тази тенденция e влизането за първи път в Топ 5 сред доставчиците на мобилни телефони на канадската компания Research In Motion (RIM).

През първото тримесечие на 2010 година RIM заема четвърто място с продажби на 10,6 милиона смартфона BlackBerry. Компанията бележи ръст от 45,2% спрямо същия период на миналата година и вече държи 3,6% от пазара, по данни на IDC.

Заслуга за попадане на RIM в Топ 5 има Motorola, която през тримесечието е продала с 2,1 милиона по-малко апарата от канадския доставчик и излиза от първата петица, за сметка именно на RIM. В недалечната 2004 година Motorola държеше второ място, но в края на 2009-та финишира на пето.

Същевременно са намалели с 27,6% и продажбите на Sony Ericsson. Компанията е реализирала 10,5 милиона телефона – резултат, който е със 100 хиляди по-малък от продажбите на BalckBerry и отрежда на Sony Ericsson пето място.

Като цяло, световните продажби на мобилни телефони, вкл. смартфони са нараснали с 21,7% до 294,9 милиона броя, спрямо 242,4 млн. за първото тримесечие на миналата година, когато пазарът отбеляза спад от 16,6%.

Коментар