Самоубийства прогонват ИТ гигант от Китай

Тайванският ИТ гигант Foxconn, който си спечели лоша слава с поредицата от самоубийства в негов завод, иска да закрие предприятията си в Китай, съобщи Oriental Daily.

Ръководството на компанията е готово за тази радикална мярка, за да прекъсне серията от трагични инциденти. На събрание на акционерите е било решено корпорацията да пренесе производството си от Китай в Индия, Виетнам и Тайван.

Както е известно, Foxconn изпълнява поръчки на водещи световни марки, като Apple, Dell, HP, Intel, Sony и др. В китайските заводи на компанията работят около 800 хиляди души. Скоро те могат да останат на улицата.

Събранието на акционерите е решило също да отмени изплащането на компенсации на семействата на самоубилите се работници. Шефът на Foxconn Тери Гу смята, че подобна мярка ще увеличи броя на самоубийствата.

По-рано Foxconn обяви, че ще увеличи със 100% трудовото възнаграждение на работниците. Преди да се разчуе за инцидентите, работниците в скандалния китайски завод вземаха по 128 долара месечно.

Вече влезе в сила повишение от 30%, а наесен предстои ново вдигане на заплатите с 66%. Този план обаче срина акциите на Foxconn, като само за два дни в началото на седмицата пазарната капитализация на компанията се обезцени с 3 милиарда долара. Не е ясно дали планът ще влезе в сила, предвид новото решение за излизане от Китай.

За да компенсира увеличените разходи, Foxconn планира да вдигне цените към клиентите си в лицето на Apple, Dell и HP.

Коментар