Напредват работите по проекта ТЕТРА

Демонстрация на радиосистема в реално време в ТЕТРА-центъра на МВР се състоя днес. Бяха показани възможности за пренос на образи, позициониране на обекти, разпознаване на номера на автомобили, справки за валидността на документи и др.

До края на годината за изграждане на системата ще са усвоени общо около 43 млн. евро, тя ще има 55-60% териториално покритие в страната, като 100% ще бъде покритието на външните граници.

Масов потребител на системата ще са служителите “на първа линия” от “Гранична полиция”, “Пожарна безопасност и спасяване”, “Охранителна полиция”, “Гражданска защита”. Същевременно, приложението на системата може да се разширява в сферите на здравеопазването, морския и въздушен транспорт, отбраната и др.

Проектът се реализира на етапи от 2003 година с финансиране по програма ФАР, европейски фондове и Световната банка. Изпълнител е международният концерн EADS.

“ТЕТРА позволява на съвременно ниво да се обезпечи комуникацията между служителите, управлението и взаимодействието им. Като приоритет се наложи изграждането на инфраструктура на външните граници на ЕС в контекста на предстоящото ни присъединяване към Шенгенското пространство и произтичащите от това задължения на страната ни”, обобщи заместник-министър Павлин Димитров.

Коментар