ИТ продуктите са станали еднодневки

Продуктите от сферата на информационните технологии най-често биват възприемани от потребителите като стоки, нарочно проектирани да се развалят бързо или скоро да стават непотребни – с цел скоро да бъдат закупени нови, пише GreenTech.bg.

Компютри, мобилни телефони и аксесоари за тях доминират сред отговорите на въпроса “Кои са продуктите, проектирани да се развалят бързо или да стават излишни” във Facebook канала “Нашата дишаща планета”, посветен на екологията. “Лаптоп компютрите” – гласи отговорът на първия потребител, реагирал на запитването. Сред следващите отговори фигурират съответно: “скоростометрите”, “софтуерът”, “всичко на Apple”, “слушалките”, “iPhone”.

Видеоигрите са сред продуктите, които най-бързо се оказват безполезни, пише Анабела Боти. “Аз имах навика да играя доста и наскоро осъзнах колко долари са отишли на вятъра… ужасяващо!” – добавя тя.

Клетъчните телефони са създадени така, че да стават непотребни много бързо, посочва пък друг потребител на име Роналд Макларън. “Хората си мислят, че тези неща са безплатни, но за съжаление голямата част от материалите, използвани за направата им, ще се изчерпи след само десет години, а останалите – след около четиридесет години, заради липсата на рециклиране и постоянната необходимост да си купуваме нови… За съжаление тези материали са много по-необходими за други неща като медицинско оборудване, компютри и системи за отбрана. Рециклирането трябва да бъде задължително!”. Макларън споделя и мнението, че съвременното поколение харчи ресурсите на бъдещите поколения – на нашите наследници.

Всички съвременни технологии са създадени така, че бързо да се развалят, за да си купим нови, твърди Али Мусташ Божингълс. “Имам у дома си някои много стари уреди, които все още работят отлично, но всичко, закупено в последните 10 години, трябва да бъде постоянно заменяно”.

Всяко от споделените мнения в “Нашата дишаща планета” е подкрепено от по неколцина поддръжници. Най-много гласове стоят зад публикацията на Роналд Макларън за клетъчните телефони.

Коментар