Intel инвестира в соларна компания

Соларното „отроче“ на чип-гиганта Intel – SpectraWatt може и да затваря врати, но ИТ корпорацията изобщо не се е отказала от зелените технологии, нито в частност от соларните. Звеното за рисков капитал на Intel инвестира 25 милиона щатски долара в берлинската Sulfurcell, една от многото фирми, която залага на соларния бизнес с тънкослойни CIGS клетки, съобщи GreenTech.bg.

Sulfurcell разработва CIGS/CIGSe тънкослойни слънчеви клетки, които съдържат сплав от мед, индий, галий и селен или сяра. Миналата година фирмата започна да произвежда в завод, способен да изкарва всяка година панели с общ капацитет 35 мегавата.

Инвестицията от Intel ще позволи на Sulfurcell да увеличи производството си и да подобри ефективността на своите модули, съобщи компанията в изявление. От 2008 г. насам Sulfurcell е привлякла 85 милиона евро от европейски и американски инвеститори. Intel Capital бе един от първите инвеститори в Sulfurcell, която е отделена от Центъра по материали и енергия Хелмхолц в Германия.

Ефективността на превръщане на слънчевата енергия в електричество е типично по-ниска при тънкослойни клетки, отколкото при силициевите. От друа страна обаче при производството им се използва по-малко материал и като цяло са по-евтини за произвеждане.

Със своятая GICS технология фирмата не се цели в потребители от ютилити сегмента, а по-скоро нейните модели са проектирани за монтаж върху покриви. Гъвкавите тънкослойни клетки могат да се използват също за изграждане на сградно-интегрирани фотоволтаични инсталации, при които слънчевите панели се вграждат като част от фасадата на сградата.

Компанията твърди, че ефективността на нейните клетки ще съперничи на тази на силициевите клетки. Фирмата е постигнала ефективност от 12,6 процента и настоява, че ще постигне 14% ефективност в следващите 12 до 18 месеца.

Инвестицията на Intel в Sulfurcell е поредният ход в „зелената“ стратегия на производителя. Неотдавна чип-гигантът инвестира в производителя на горивни клетки Lilliputian.

В своите лаборатории Intel разработва еко-устройства, като например сензор за намаляване на харченето на ток, уреди за управление на енергията в дома, както и популярния в лаптоп-индустрията енергийно ефективен процесор Atom, който стои в основата на повечето нетбуци, но също така и в някои ултра-икономични сървъри.

Intel е и най-големият купувач на зелена енергия сред ИТ производителите, а наскоро даде награда от 25 хиляди долара на младежки екип, разработил технология за компресия на природен газ.

Коментар