МФ е най-големият възложител на ИТ поръчки

Най-големи възложители на обществени поръчки за ИТ през 2010 година са били Министерството на финансите, Националната агенция за приходите и БНБ. Националният осигурителен институт е лидер по брой сключени договори, докато по обем е на шесто място, сочи анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytctheff.

Общият обем на подписаните контракти класира 2010-та на седмо място от общо 11-те години период на изследването (2000-2010 г.). При хардуера изоставането е най-голямо, като парите, похарчени за техника, класират годината на предпоследно място, при услугите – на пето място, а при софтуера на седмо.

Top 20 компании в ИТ търговете по ЗОП*
период 2000-2010 г. (азбучен ред), източник: CBN

Ай Би Ес България ЕООД, Аксиор ООД, Бул САС, Географска Информационна Система ЕООД, Индекс България ООД, Информационно обслужване АД, Консорциум “Училища онлайн”, Контракс ЕАД, Лирекс БГ ООД, Парафлоу Комюникейшънс ООД, ПроСофт АД, Риск Електроник ООД, С&Т България ЕООД, Си Ен Сис АД, Сименс ЕООД, Стемо ООД, Стоун Компютърс АД, ТехноЛогика ЕООД, Хюлет-Пакард България ЕООД, ЦАПК Прогрес АД

* с най-голям обем изпълнени договори за доставка на хардуер, софтуер и услуги по ЗОП

За 11-годишния период на изследването са подписани 3778 договора за доставка на хардуер, софтуер, услуги и консумативи по ЗОП. Най-големият възложител отново е Министерството на финансите с 94,3 млн. евро, следвано от закритите вече Министерство на държавната администрация с 52,8 млн. евро (инвестиции основно в електронно правителство и обучение на администрацията) и Агенцията за развитие на съобщенията с 29,2 млн. евро (инвестиции основно в образователната инфраструктура).

За периода 2000-2010 г. търгове по ЗОП за доставка на компютърен хардуер, софтуер и услуги са успели да спечелят общо 566 фирми и консорциума. Седемдесет и две държавни и общински ведомства и компании са провели ИТ търгове през 2010 г., като са подписали 291 договора със 108 ИТ компании.

Повече от очевидно е, че състоянието, развитието и финансирането на обществените информационни технологии в България изостават от страните в ЕС, но това заключение не е нещо ново, коментираха от CBN.

Коментар