Французи и британци взеха два договора за Галилео

Една френска и една британска компания спечелиха последните два договора за изграждане на спътниковата навигационна система Галилео. Общата стойност на договорите е 355 млн. евро.

Европейската комисия подписа за 281 мнл. евро с "Thales Alenia Space", Франция, която ще изпълни проект за форматиране на навигационната информация, разпространявана от спътниците.

Договорът с "Astrium" от Обединеното кралство на стойност 73,5 мнл. евро е за "обслужване" на спътниците, в това число поддържането и правилното им позициониране на орбита.

През 2014 година трябва да стартират трите начални услуги на Галилео:

базов сигнал за безплатна общодостъпна услуга, която може да бъде използвана от всички;

публично регулирана услуга, която включва два шифровани сигнала с контролиран достъп за определени потребители, като правителствени органи;

услуга "издирване и спасяване" за хуманитарни и спасителни операции.

Първите два работещи спътника по програмата Галилео ще бъдат изстреляни на 20 октомври от космодрума във Френска Гвиана. Единият от тях ще носи българското име „Наталия”.

Очаква се за период от 20 години ефектът от Галилео за европейската икономика да възлезе на 60 млрд. евро, като се вземат предвид допълнителните приходи за промишлеността и положителните социални и обществени последици.

Коментар