Почина „бащата” на първата е-книга

 

Майкъл Харт първи разпространи Декларацията за незавимост на САЩ по електронен път
 
На 64 години почина създателят на първата електронна книга Майкъл Харт. Той е бил намерен мъртъв в своя дом в Убрана, Илинойс на 6 септември, съобщи Ню Йорк Таймс. Причината за смъртта на Харт не е известна.

В далечната 1971-а Майкъл Харт написа на мейнфрейм компютър Декларацията за независимост на САЩ. Той е основател и на най-старата библиотека за електронни книги Project Gutenberg.

По неговите думи, именно Декларцията, която си купил в хартиен вариант на 4 юли 1971 г., го вдъхновява да създаде първата електронна книга. Като студент в Илинойския университет, Харт имал достъп до мейнфрейм Xerox Sigma V. Тогава решил да пренапише декларацията на компютъра и да я разпространи в електронен вид до приятелите си в мрежата Arpanet, от която се ражда съвременният интернет.

От този момент нататък Харт посветил кариерата и живота си на разпространението на книги в електронен вид. Едно от любимите му занимания било да разсъждава какво бъдеще ни очаква. Харт вярвал, че с времето всеки желаещ ще може да има собствено копие на библиотеката Project Gutenberg.

Коментар