SMS комуникацията залязва

Кратките текстови съобщения, познати още като SMS, бързо губят популярност, сочат резултатите от ново проучване. Доскоро този бизнес генерираше огромни печалби на операторите, но в следващите години услугата може да бъде забравена.

SMS-те отстъпват под напора на смартфони с достъп до интернет.  Чрез специално месинджър приложение потребителите могат безплатно да обменят съобщения със своите близки и приятели, вместо да пишат SMS-и.

По данни от проучване на Ovum, през 2009 г. около 57% от приходите на мобилните оператори от негласови услуги са идвали от SMS съобщения. Прогнозата за настоящата година сочи, че делът на SMS-те ще падне до 47% от тези приходи, съобщава Агенция Франс Прес.

В резултат на разпространението на алтернативни услуги за предаване на съобщения, операторите са пропуснали приходи от SMS-и в размер на 8,7 милиарда долара през 2009 г., а през миналата година тази сума нарасна на 13,9 млрд. долара.

В близките няколко години SMS услугите ще носят все по-малко и по-малко приходи на мобилните оператори, прогнозира Ovum. Потребителите ще обменят съобщения с помощта на специални приложения или чрез социални мрежи, спрямо които SMS-ът е неизгоден.

Коментари по темата: „SMS комуникацията залязва”

добавете коментар...

  1. Валери

    Е, чак да отпаднат SMS-те едва ли, но може да се трансформират в говор и обратно. При вече"стационарните" телефони все още не е въведено масово да може да се праща и приема SMS па камо ли да се четат на тях. Това са бъдещите писма, които сега са на хартиен носител. Себестойността на един SMS с ДДС е 1 стотинка най много, а сега се предлага десетки пъти повече. За гласовите услуги въобще да не говорим. Сега вместо джаджите да работят по стационарна линия, когато се намират до такава точка, те все още си карат през мобилната мрежа понеже е по скъпо. Ламтежа за големи печалби ще изиграят лоша шега на някои оператори и те ще отпаднат от бизнеса, като гнили круши. Бъдеще има ЕФИРНИЯТ TV Интернет, като най евтин, и то в много пъти, тъй като програмите на ефирната TV се ловят, и на трудно достъпни места, където нямат покритие и комуникация, мобилната и кабелна телевизия. Така много хора ще имат достъп до комуникация с други хора, и услуги без да се налага да пътуват десетки и стотици километра до тях. Да не говорим, че някои от тях нямат и физическата възможност да се придвижват. Еххх, Аелита, Аелита………

Коментар