Туитовете издават психопатични наклонности

Учени откриха връзка между активността и начина на изразяване в социални мрежи и психопатичните наклонности на хората. Изводът, до който стигат експерти от Атлантическия университет във Флорида, Online Privacy Foundation и проекта Kaggle, се базира на изследване на съобщенията в Twitter – популярната микроблогърска услуга.

 

С разрешение на потребителите на Twitter от 80 страни, учените са анализирали почти три хиляди страници и над три милиона съобщения. Освен лексически особености, под внимание са взети параметри като броя на туитовете и ретуитовете, отговорите, профила и популярността на потребителя.

Преди началото на експеримента, тестваните потребители са преминали индивидуални психологически тестове, като по резултатите от тях са определени 41 човека с психопатични отклонения. Оказва се, че повечето от избраните могат да бъдат разпознати като психопати и по начина на водене на своите блогове.

Учените твърдят, че са успели да открият връзка между поведението на човека в Twitter и неговите психопатични черти. Така например, психопатите често използват в своята реч „защото", „за", „впоследствие”, „след това”, както и думи, които изразяват физически потребности, вкл. глад, сексуално желание, жажда и др.

Твърди се също, че психопатите предпочитат да говорят в минало време и, че за тяхната реч е характерно голямо количество междуметия.

Коментар