Очаква се пробив на Ultra HD телевизорите

Продажбите на Ultra HD телевизори ще превишат половин милион през настоящата година, а към 2016-та доставките ще достигнат 7 милиона, прогнозира анализаторската компания DisplaySearch.

Първите модели Ultra HD TV бяха показани на изложението IFA 2012. Тенденцията се задълбочи на CES 2013 в Лас Вегас и показва, че производителите търсят възможности за преход към следващ етап на технологично развитие, за да привлекат интереса на потребителите.

Индустрията вече е способна да произвежда Ultra HD телевизори по различни технологии и с различни диагонали на екрана. Наскоро бяха демонстрирани и модели с OLED подсветка във формат Ultra HD.

Новата технология се налага основно от компаниите Sony, LG, Samsung и Sharp, от няколко китайски производители, както и от компании като Vizio и Funai. Вече се провеждат и тестове за ТВ излъчване и стандартизация на Ultra HD.

Производителите на панели пускат Ultra HD дисплеи с диагонали в диапазона от 50 до 110 инча и предприемат действия за увеличаване на обема на ТВ съдържанието с ултрависока резолюция. Наличието на съдържание е ключово за възприемане на Ultra HD телевизорите от потребителите, а производителите бързат да предотвратят всяко потенциално препятствие, което може да възпре навлизането на новите модели.

Очаква се Китай да оглави пазара на Ultra HD телевизори – доставките там ще нараснат от 333 хиляди през настоящата година до над 2,6 милиона през 2016-та. Като втори по големина пазар се оформя Северна Америка с прогнозирани продажби на Ultra HD от 2 милиона през 2016 г.

Коментар