Fujitsu разработи по-бърза алтернатива на TCP

Японската компания Fujitsu Laboratories Ltd. създаде нов протокол за предаване на данни, подобрение на TCP, който чрез софтуерни средства повишава значително скоростта на копиране на файлове, работата на виртуални десктопи и други задачи за отдалечен достъп.

Традиционният протокол TCP, използван за подобни дейности, има някои ограничения. Така например, при влошаване на качеството на връзката или при увеличаване на трафика, могат да се загубят пакети, което налага повторно предаване и води до спад в производителността.

Fujitsu Laboratories решава подобни проблеми с нов протокол, разработен на базата на UDP (user datagram protocol), при който липсва забавянето от повторно предаване. Освен това се прилага технология за управление, която следи в реално време пропускателната способност и увеличава натоварването на канала, ако е необходимо. И накрая, новият протокол ускорява TCP приложенията без да ги модифицира.

Моделирането на предаване на данни между САЩ и Япония показва, че новият протокол повишава скоростта над 30 пъти и шесткратно намалява забавянето в работата на виртуален десктоп. Подобен ефект е постигнат без модификация на оборудването, което означава, че лесно могат да бъдат модернизирани мобилните устройства, използвани масово за достъп до мрежи и облачни услуги, за работа с новия протокол.

Коментари по темата: „Fujitsu разработи по-бърза алтернатива на TCP”

добавете коментар...

  1. youliqn 35

    Дори и да създават нови протоколи няма голяма полза смисъл такъв че ако ти бавен нета каквото и да направиш по бърз няма да стане а другото което е че компютърните вируси влияят до известна степен,а бе пичове я си платете най добра за бърз интернет и несе занимавайте с тия проколи и просототии.

  2. -

    Това, че не сменяш хардуера вообще не означава, че лесно ще се подмени и софтуера. Приложенията, които работят с интернет на не най-високо ниво (а такива има стотици) ще се нуждаят от цялостно пренаписване!!!
    Ако говорим само за трансокеанска връзка – тя едва ли е основана на TCP протокола! В конкретният случай в статията новия протокол само е демонстриран в подобна среда – вероятно по медните (а не оптични) междуконтинентални кабели, които се ползват вече само от учените.

Коментар