Браузър с функции на социален сайт готви Mozilla


Проект на фондацията Mozilla, наречен The Coop, има за цел да създаде браузър, който ще позволява на хората да си споделят и получават линкове или друго доставено по мрежата съдържание, като например снимки. Mozilla е създател на втория по популярност (след Internet Explorer на Microsoft) браузър Firefox, базиран на отворен код.

Разработчиците на проекта предвиждат браузърът да има ред или колона от кутии със снимки на приятели, които биха могли да бъдат извадени с онлайн услуга за споделяне от рода популярната Flickr. Потребителят ще разбира, че нещо му е било пратено, когато аватарът или снимката на неговия приятел светне.

Освен това, потребителят ще може да кликне на аватара на свой приятел и да получи последните разглеждани уеб страници, снимки, блогове или филми, посетени от приятеля му, според публикуваната информация за браузъра.

В проекта се отбелязва, че може би най-често използваното социално взаимодействие е пращането на линк на някого. Целта на The Coop е да улесни взаимодействието и да го направи подобно на това с инструментите, предоставяни от големия брой популярни уеб услуги.

Mozilla описва своя браузър като "кокошарник", в който всеки аватар или снимка на приятел ще си има своя собствена кутия, където да “живее”. Информацията ще може да се изпраща от един потребителски браузър на друг или с RSS, или със сървър за мигновени комуникации, се казва в уеб сайта на проекта.

В момента проектът се намира във фаза за одобрение, но от Mozilla вече описаха някои от новите опции, които ще се появят. Такава е например възможността с влачене и пускане в кутията потребителите да си споделят линкове.

Друг браузър, който се цели в онлайн социалните услуги като Delicious и Facebook на Yahoo, е Flock. Това е продукт, базиран на Firefox, който още се намира във фаза на бета тестване.

Коментар