Кибер мошеници „спешно” искат парите ни

Кибермошениците се активириха в опитите да крадат пари чрез измамни имейли

Кибермошениците се активириха в опитите да крадат пари чрез измамни имейли

Нова кампания на кибермошеници цели да прилъже наивни потребители чрез уловки в електронната поща. Получавайки достъп до реален имейл акаунт, престъпниците разпространяват измамни писма до целия списък от контакти с цел кражба на пари.

В типичния сценарий, жертвата получава съобщение с тема “Very Urgent” (“Много спешно”) от познат адрес. В текста се пояснява, че изпращачът е в отпуск и са му откраднали портмонето с кредитната карта и билета за самолет, поради което се нуждае спешно от пари, за да се завърне у дома. Ако получателят на писмото повярва и преведе парите по указания начин, те ще постъпят всъщност в банкова сметка на мошениците, алармира PandaLabs.

Съществуват много вариации на подобен тип измами. В конкретния случай съобщението циркулира в интернет няколко месеца, след като активността му започва да намалява, пояснява компанията за сигурност.

Подобни мошенически писма позволяват на киберпрестъпниците не само да откраднат пари от жертвите, но и да събират адреси на лични и корпоративни пощенски акаунти.

Един от основните проблеми, с който се сблъскват жертвите, идва от това, че измамниците променят паролата на похитения акаунт, в резултат на което законният притежател не може да получи достъп до него. Проблемът се задълбочава, ако човек използва една и съща парола за множество акаунти, вкл. във Facebook или Twitter, което позволява на киберепрестъпниците да контролират тези акаунти и да представят самите себе си за жертви.

Коментар