Децата затъпявали от четене с iPad

Четенето от екрана на мобилни устройства вместо от хартиени книги води до изоставане на учениците, твърди проучване

Четенето от екрана на мобилни устройства вместо от хартиени книги води до изоставане на учениците, твърди проучване

Децата, които ползват таблети като iPad или Kindle вместо учебници, изостават в занятията, установи британско проучване. Твърди се също, че повечето деца предпочитат таблетите и четците на е-книги пред хартията.

Учениците, които четат от екраните на мобилни устройства, са по-малко грамотни и успеваемостта им е по-слаба, сочат резултатите от проучване на Националния фонд за грамотност във Великобритания.

Над половината (52%) от децата четат от таблети, устройства за е-книги, компютри и смартфони, докато само 32% предпочитат хартиените книги. Тревожен е фактът, че само 12% от децата, които използват новите технологии за четене, действително обичат да четат, в сравнение с 51% при тези, които предпочитат хартиените книги.

Проучването обхваща 34 910 деца на възраст от 8 до 16 години. При децата, които ползват печатни издания, нивото на четене е почти два пъти по-високо, отколкото при ползващите екрани всеки ден, установява изследването, данни от което публикува MailOnline.

Децата вече имат по-често собствен компютър, отколкото собствено бюро за учене. Освен това бедните ученици, които получават безплатна храна в училище, е по-малко вероятно да се привържат към хартиените книги.

Авторите на проучването са разтревожени от получените резултати. Според тях, добрите навици за четене и удоволствието от четенето са предпоставки за успеха на децата в училище и след това. Ето защо експертите смятат за нужно да бъдат стимулирани учениците да четат.

Писатели коментират, че нарастващата популярност на електронните книги се превръща в проблем за децата във Великобритания. Малчуганите предпочитат да четат на екрана на компютъра, което подтиква много издатели да предлагат електронни версии на комикси и книги. Делът на децата и младите хора, четящи вестници, е намалял от 46,8% през 2005 г. до 31,2% през миналата година.

Коментари по темата: „Децата затъпявали от четене с iPad”

добавете коментар...

  1. 123

    Проблемът, според мен, е в това, че на днешно време и на деца и не само на тях им липсва концентрация върху задълженията. Електронните устройства освен че могат да се използват за работа, предлагат и забавление…и отвличат от уроците…

  2. I

    “Тревожен е фактът, че само 12% от децата, които използват новите технологии за четене, действително обичат да четат, в сравнение с 51% при тези, които предпочитат хартиените книги.”

    Най-вероятно в това е отговорът на загадката- просто децата, ползващи по-често новите технологии просто не обичат да четат.

  3. :-)

    “които ползват печатни издания, нивото на четене е почти два пъти по-високо, отколкото при ползващите екрани ВСЕКИ ДЕН”
    А, ако ползват “екрани” през ден? А, ако “ползват печатни издания” и “екрани” “всеки ден”? А, ако…
    Който е превеждал няма и понятие за какво иде реч. Пълен мармалад.

  4. Иван

    Николае, а как се справя сина ти в комуникацията си с другите деца?

  5. Николай

    Пълни глупости и поредните платени статии на умиращите книгопросизводители. Айде Сина ми му ръгнах iPad в ръцете на 9 месеца и в момента по моя преценка са е много по-добре от връстниците си в- пространствено мислене, значително по-богат речников запас, фина моторика и логическо мислене. Айде, вървете се щляпайте с тъпотиите си!!!!!!!!!!

  6. Jokov

    Само не схванах каква е разликата между електронния вариант и хартиения … И каква е причината като чета от екрана да затъпявам а от хартията да поумнея. Доста глупаво твърдение според мен.

  7. Владо

    Баща ми на 80 г. ми открадна киндъла и от тогава е изчел стотици книги, които иначе никога вямаше да процете.. Сравнението може би не е добро, защото той определено вече имаше изградени навици и желание за чете. И Киндъл му даде достъп до огромна библиотека.. Сега, когато си говори по телефона с прители за книги често ги пита “Имаш ли ги на файл?”

    Това ме кара да мисля, че не в носителя е проблемът, а нещо друго..

Коментар