Microsoft очаква недоволство от отворения код в UK

Преходът към отворен код може да увеличи разходите и ще доведе до потребителското недоволство, смята Microsoft

Преходът към отворен код може да увеличи разходите и ще доведе до потребителското недоволство, смята Microsoft

Британското правителство обяви наскоро, че иска да мине към софтуер с отворен код, като превключи от сега използваните Microsoft Office формати към ODF – популярния формат на офис пакетите с отворен код.

Microsoft, от своя страна, не остана безразлична и заяви, че подобно решение всъщност ще увеличи разходите и ще доведе до потребителско недоволство, с много засегнати доставчици на правителството.

„Може да не сте наясно, но правителството на Обединеното кралство в момента е в процес на вземане на важни решения за това на кои отворени стандарти да заложи в бъдеще. Тези решения най-вероятно ще ви засегнат – като граждани на Великобритания, британски бизнесмени или като компания, която прави или иска да прави бизнес с правителството”, коментира Microsoft в блога на корпоративната мрежа technet.com.

Според компанията, настоящото предложение има вероятност да повиши разходите, да предизвика недоволство сред гражданите и бизнеса, да усложни процеса на работа с администрацията и да повлияе отрицателно върху някои доставчици на правителството.

Microsoft твърди, че не е настоявала пред правителството да се откаже от идеята за преминаване към софтуер с отворен код, а да запази и двете системи активни и по този начин да даде на потребителя възможност за избор.

„Ние не призоваваме правителството да се откаже от намерението си да използва ODF. Нито пък призоваваме да се използва само Open XML”, коментира компанията.

Според нейните експерти, правителството трябва да включи и Open XML, и ODF (Open Document Format) и да използва това, което предлага най-голяма гъвкавост, най-широка съвместимост и най-ниска обща цена на притежание (TCO) за всички – самото правителство, бизнеса и гражданите.

Преди няколко седмици министър Франсис Мод съобщи, че иска да предостави на персонала по-голям избор, така че софтуерът не може да бъде ограничен само до една марка. Мод иска също да направи споделянето и съвместна работа по документи по-лесни.

Коментари по темата: „Microsoft очаква недоволство от отворения код в UK”

добавете коментар...

  1. Bokovsky

    Смело напред, хората имат нужда да изберат свободата. Трудно е в началото (пътища много), но после разбираш наистина какво си избрал.

  2. Mozo

    Настъпиха ги по опашката и започнаха да квичат 🙂

  3. (o:

    Селтаците да не се правят на луди, а да си оправят поддръжката за ODF.

    Open XML (docx, xlsx) е тотална помия, представляваща DOC и XSL форматите, но запазени като XML, вместо двоични.

    Пълната документация на ODF е около 860 страници, сравнено с почти 7,200 страници за Open XML, като вторият не предлага повече функционалност, а обратна съвместимост за безумните бози на Microsoft, по-голямата част от които бяха само за да си пазят монопола, т.е. никой друг да не може да поддържа достатъчно добре затворените им формати.

Коментар