Google Fiber ще обхване десетки градове в САЩ

Google Fiber поддържа предаване на данни с теоретична скорост до 1 гигабит в секунда

Google Fiber поддържа предаване на данни с теоретична скорост до 1 гигабит в секунда

Google планира мащабно разширение на оптичната си мрежа на територията на САЩ. Проектът Google Fiber ще обхване още десетки градове наред с Канзас-Сити и Прово, съобщи интернет компанията.

Google Fiber обезпечава предаване на данни с теоретична скорост до 1 гигабит в секунда (1Gbps), която е 100 пъти по-висока от достъпните в момента скорости за американците. На този етап мрежата оперира в Канзас Сити и Прово, Юта, а към средата на годината ще заработи в Остин, Тексас. Цената на достъпа е $70 месечно или $120 с ТВ услуга.

Планът на Google предвижда разширение на обхвата на мрежата още в девет градски зони и предградията им – Атланта, Шарлът, Нашвил, Феникс, Портланд, Ралей Дърам, Солт Лейк Сити, Сан Антонио и Сан Хосе. Общо 34 населени места, в които живеят милиони алмериканци, ще получат гигабитов интернет, съобщи Google.

В близко време Google ще започне детайлно проучване на местната инфраструктура и подготовка за реализация на проекта. Същевременно, компанията вече крои планове за мрежа със скорост до 10 Gbps, т.е. десеткратно по-бърза от Google Fiber. Тестовете на новата мрежа ще започнат в САЩ през 2017-2018 г.

Коментар