Chrome носи короната при браузърите

Google Chrome е най-популярният браузър в света, според StatCounter

Google Chrome е най-популярният браузър в света, според StatCounter

Chrome запазва позицията си на най-популярен браузър, по последни данни на изследователската компания StatCounter. През април браузърът на Google е имал дял от 45,22%, в сравнение с 43,67% през март.

В същото време Internet Explorer продължава да отстъпва – популярността на браузъра на Microsoft е намаляла от 22,55% през март до 21,43% през април, сочи статистиката на StatCounter за десктопи, таблети и конзоли.

Спадът при IE се обяснява с факта, че Microsoft прекрати през април поддръжката на Windows XP и няколко по-ранни версии на своя браузър. Редица експерти препоръчаха на потребителите на Windows XP да преминат към друг браузър и най-вече към Chrome.

Делът на третия по популярност браузър, Firefox, остава почти непроменен – 18,62% спрямо 18,76% през март. Следва Apple Safari с 9,79%, който също бележи лек спад (9,92% през март).

Статистиката показва, че Chrome е най-популярният браузър в повечето региони по света. Браузърът на Google печели надпреварата в САЩ, Канада и Южна Америка, в по-голяма част от Европа, Азия и Северна Африка, Нова Зеландия и Австралия.

Firefox се радва на най-висока популярност в Африка, Германия, Полша, Сирия, Иран и няколко други страни в Азия, вкл. Индонезия. Internet Explorer пък доминира в държави като Япония и Южна Африка, според данните на StatCounter.

Конкурентната анализаторска компания Net Applications обаче дава коренно различна статистика. По нейните данни, Internet Explorer държи 57,88% от пазара, докато Chrome е втори със 17,92%, следван от Firefox със 17% и Safari с 5,66%.

Коментари по темата: „Chrome носи короната при браузърите”

добавете коментар...

  1. :o)

    Този Хром може би го смятат заедно с “Browser” на всеки един таблет или смартфон 🙂
    Само така мога да си обясня пазарния дял.
    За десктоп и лаптоп машини със сигурност е зад Firefox и IE…

  2. Бети

    Този боклук наречен Хром който поголовно събира информация за вас ,здраво следене и не само на Браузър ниво ,а и на ниво инсталирани приложения като комуникира нон стоп и праща какво ли не е найж малоумният браузър създаван някога Ако изобщо и след поредната им идиотия да превърнат Firefox в Хром оставите този отпадък то подпомагате монополизацията на ГУГЪЛ п5и браузърите явно е че са решили да унищожат Файърфокса затова и си оставих последна v.28 Firefox без упдейт до новият боклук и изхвърлих отделно Хром в полза на Сафари.Предпочитам да жертвам секунда забавяне отколкото да позволя на отпадните продукти на Гугъл да стъпят в устройствата ми

  3. Avatar952

    Chrome е сравнително калпав браузър, основната причина да се ползва е че е специално направен да заобикаля ограниченията, налагани от IT отделите. Не че IE е по-добър НО има един огромен плюс – отлична интеграция с актив дайректорито. Така че поне на корпоратичния пазар трудно някой ще измести IE.

  4. bai aii

    това са платили това излиза

  5. китодар

    а как по дяволите IE се е добрал до втора позиция? ?!?!

  6. Звездомира алексиева

    Които си плати пичелии?

    Всички ползват опера -и тя за това не плаща

  7. Йордан

    Аз пък не мога да си обясня изключително ниския дял на Опера, след като според мен това е единият от двата най-добри браузъра 🙂

  8. Ъъъ

    Добре де, щом има две противоположни мнения, защо тогава слагате в заглавието само едното? То е ясно, че очевидно си нямат и на идея каква е истината, ама защо една глупост се предпочита пред друга?

Коментар