Фондът Apache пое развитието на езика Groovy

Apache Software Foundation ще финансира разработката на обещаващия език за програмиране Grrovy

Apache Software Foundation ще финансира разработката на обещаващия език за програмиране Groovy

Разработчиците на динамичния език за програмиране Groovy предадоха проекта в ръцете на Apache Software Foundation. Езикът заимства някои полезни качества на Ruby, Haskell и Python, но е създаден за работа във виртуални машини Java (JVM) и поддържа тясна интеграция с Java приложения.

За една година съществуване на Groovy около него се формира екосистема от свързани проекти като Grails, Griffon, Gant Gradle, Gaelyk, Gpars, Spock, CodeNarc и GMetrics. Причината за преминаване на проекта под крилото на Apache е решението на компанията Pivotal да прекрати финансирането на няколко разработчика, които досега бяха ангажирани на пълен работен ден с Groovy.

След дискусии с представители на различни организации, вкл. Eclipse Foundation и Software Conservancy, като най-оптимален вариант, който напълно отговаря на философията на разработка на Groovy, е избрана Apache Software Foundation. Очаква се подобно решение да осигури жизнеспособност на проекта в дългосрочна перспектива.

Groovy ще бъде поставен в инкубатора на Apache, в който ще се подготви инфраструктурата, ще бъдат извършени одит за лицензна честота и проверка на способностите за съблюдаване на принципите за разработка, приети в общността на Apache. Когато Groovy стане готов за самостоятелно съществуване, ще бъде прехвърлен към първичните проекти на Apache.

Коментар