DDoS атаките влошават всички аспекти на бизнеса

Масираните DDoS атаки срещу мрежовите ресурси на компаниите водят до загуби в размер на 52 до 444 хиляди долара, в зависимост от големината на попадналата под прицела на кибер престъпниците организация. Това сочат резултатите от изследване на антивирусната компания Лаборатория Касперски, проведено съвместно с агенция B2B International.

Технологичните и ИТ компании най-често са обект на DDoS атаки (източник: Лаборатория Касперски)

Технологичните и ИТ компании най-често са обект на DDoS атаки (източник: Лаборатория Касперски)

Сумата на загубите отчита щетите в няколко аспекта от бизнеса на компаниите. 61% от пострадалите временно са загубили достъп до критична за бизнеса информация, а 38% не са могли да извършват своята основна дейност, заради DDoS атаки.

33% от компаниите съобщават за пропуснати бизнес възможности и договори. Освен това в 29% от случаите успешните атаки се отразяват негативно на кредитния рейтинг, а при 26% от пострадалите фирми са нараснали застрахователните вноски.

В сумата на загубите от DDoS атаки влизат също разходите по отстраняване на последствията от инцидентите. 65% от организациите са били принудени да се възползват от услугите на консултанти по информационна сигурност, 49% са платили за промяна на ИТ инфраструктурата, 46% са се обръщали към адвокати, а 41% – към консултанти по управление на риска.

Успешната DDoS атака може да изведе от строя критично важни за бизнеса услуги, което води след себе си сериозни последствия за компаниите, коментират от Лаборатория Касперски.

Така например, има случаи на атаки срещу банки, които не само нарушават работата на онлайн услуги в продължение на няколко дни, но и водят до прекъсване в обслужването на банкови карти и нарушаване на работата на банкомати.

Ето защо защитата от DDoS днес трябва да се разглежда като неотменен елемент от общата информационна сигурност на компаниите наравно със защитата от зловредни програми, целеви атаки и кражба на данни, заключава Лаборатория Касперски.

Коментари по темата: „DDoS атаките влошават всички аспекти на бизнеса”

добавете коментар...

  1. Иван

    Най-голямата заплаха за бизнес тайните е самият антивирусен софтуер. Шпионират и продават данните на клиентите си на разни спец. служби и други организации.

Коментар