Сделка за 22,8 млрд. евро на пазара за очила

Essilor и Luxotica обявиха обединение на стойност 22,8 млрд. евро

Essilor и Luxotica обявиха обединение на стойност 22,8 млрд. евро

Френският производител на лещи Essilor International SA сключи сделка за сливане с Luxotica Group, известна с очилата Ray-Ban, на стойност 22,8 млрд. евро, предаде Блумбърг.

Двете компании ще се обединят в една под името EssilorLuxottica и начело с 81-годишния основател и основен акционер на Luxottica – Леонардо Дел Векио. Шефът на Essilor, 61-годишният Юбер Саниер ще заеме поста на заместник-генерален директор и изпълнителен вицепрезидент на новата компания. Контролният пакет акции на EssilorLuxottic – 31-38% ще станат притежание на Леонардо дел Векио.

Сливането ще роди най-голямия в Европа производител на очила с годишни приходи в размер на над 15 млрд. евро, според съвместно изявление на двете компании. За EssilorLuxottica ще работят около 140 хиляди души, а продуктите й ще се продават в повече от 150 страни по света. След новината за сливането, акциите на Essilor поскъпнаха с 19%, а ценните книжа на Luxottica – с 15%.

Luxottica продава очила под марките Ray-Ban, Oakley, Oliver Peoples, Persol и др. Компанията произвежда също очила и рамки по лиценз на над 20 модни къщи, сред които Armani, Bulgari, Burberry, Chanel, Prada, D&G и Versace.

Коментар