Създават алианс за Linux и Android в сферата на IoT

Група компании се обединиха в алианс за стандартизиране на вградените и IoT решения на база Linux и Android (снимка: Advantech)

Изложението Embedded World 2017 в Нюрнберг, Германия ознаменува създаването на алианс за вградени Linux и Android решения (ELAA). Зад инициативата стоят компаниите Advantech, AIMobile, ArcherMind, Canonical, Lineo, Retronix, RTSoft, Timesys, ThunderSoft и Witekio.

Алиансът ще се заеме с разработката на стандартизирана и отворена хардурно-софтуерна архитектура на база Linux и Android за вградени индустриални решения и приложения за интернет на нещата (IoT).

Идеята е подобни решения да удовлетворят огромното и разнообразно търсене на платки за вграждане и карти за IoT приложения. С помощта на ELAA участниците на пазара ще могат да създават хардуерно-софтуерни екосистеми, за да способстват внедряването на Linux и Android във вградените промишлени решения и IoT приложения.

Интернет на нещата и вградените решения са отчетлива тенденция в индустрията. Редица водещи компании от различни сектори на пазара поставят IoT в центъра на стратегиите си.

В момента обаче развитието е хаотично и се усеща остра нужда от стандартизация и правила, с каквато роля се нагърбват новосъздадени организации като ELAA (Embedded Linux & Android Alliance).

Коментар