Toshiba продава бизнес с чипове за $18 млрд.

Toshiba се нуждае спешно от пари, за да покрие многомилиардните загуби на дъщерната си компания Westinghouse Electric

Интересът към подразделението за полупроводници на Toshiba нараства. Сред потенциалните купувачи се наредиха ИТ гигантите Apple, Google и Amazon, според публикация на Yomiuri Shimbun.

По-рано се появиха информации, че Silver Lake Partners и Broadcom съвместно са предложили 17,9 млрд. долара за подразделението на Toshiba. Сред възможните купувачи са още Western Digital, Micron Technology и SK Hynix, но предложенията на новите кандидати не са известни.

През януари бордът на директорите на Toshiba утвърди план за отделяне на производството на чипове в самостоятелно предприятие с последваща продажба на части. Японската компания обаче не изключва продажба на целия си полупроводников бизнес. Тази седмица планът беше одобрен от акционерите на компанията.

Toshiba се нуждае спешно от пари, за да покрие многомилиардните загуби на дъщерната си компания Westinghouse Electric, която работи в сферата на атомната енергетика. Компанията очаква да получи около 18 млрд. долара от продажбата на бизнеса с чипове. Тя заема второ място на световния пазар за NAND флаш памети с дял от близо 20%.

Японският гигант произвежда чипове за компютри, смартфони и оборудване за дейта центрове. Този бизнес носи на Toshiba около 25% от приходите й. През миналата акциите на компанията поскъпнаха с 13%, но от началото на 2017 г. стойността им падна с 20% в очакване на рекордни финансови загуби.

Коментари по темата: „Toshiba продава бизнес с чипове за $18 млрд.”

добавете коментар...

  1. ха

    Не е интересно, че Apple, Google и Amazon искат такъв вид бизнес. По-интересното е, как това производство ще оцелее, ако местните фирми подизпълнители (сегашни партньори на Toshiba) “бойкотират” “инвазията” на тези американски фирми? Може би единствено Apple има реални шансове – просто ще предложи доста по-добри покупни цени (които ще са за сметка на нейна лична по-малка печалба и за без това свръх надценения iPhone).

  2. Anonymous

    потенциални купувачи се наредиха ИТ гигантите Apple, Google и Amazon

    Че кога трите са произвеждали хардуер ?

Коментар